Jan Blumkvist i Henri Saiz uživo u Beogradu
Facebook

Jan Blumkvist izumeo je koncept koncertnog izvođenja tehno zvuka sa sanjalačkim vokalima i jednostavnim minimalnim notama. Svirao je u grandž i pank-rok bendovima do devetnaeste godine, a potom se preselio u Berlin, gde je ubrzo postao fasciniran elektronskom muzikom. Njegovi uzori bili su Džejms Holden i Stefan Bodzin. Edukovao se odlazeći na koncerte Radiohead-a, u klubovima poput Bar25 i „after partijima”. Kombinacijom jednostavnih vokala i minimalnih bitova, hteo je da donese koncertni osećaj na plesne podijume, da uvede rok muziku u klubove, zadržavajući sve jednostavnim.


Prekretnica u njegovoj karijeri bio je nastup na Fusion festivalu 2011. godine, gde je pokazao svu muzičku originalnost i inventivnost. Iste godine objavljuje izdanja za Dantze i Stil vor Talent. Godinu kasnije, izdvaja se legendarnim koncertom na terasi berlinskog kluba Weekend. U naredne tri godine, imao je 350 nastupa u najvećim svetskim metropolama. Janov prvi album Remote Control, izdat 2016. godine, doživeo je veliki uspeh. Album je predstavljao spoj modernog prizvuka Portishead-a i Radiohead-a, uz primese r’n’b-ja i soul vokala, skladno upakovanih sa nezaobilaznim minimalnim bitom.


Henri Saiz, jedan od najtalentovanijih na elektronskoj muzičkoj sceni, kojom se bavi preko deset godina, izdvojio se specifičnim zvukom sastavljenim od uticaja klupske muzike i širokog spektra muzičkih stilova, kao što su pop muzika osamdesetih i progresivni rok. Muzika koju je komponovao uvek je bila ispred svog vremena. Želeći da se još više približi publici, vratio se svojoj prvoj ljubavi, nastupima uživo sa bendom. Jedan od vrhunaca „lajv” bend koncepta ovog elektronskog trija bio je njihov Boiler Room debi 2015. godine. Kroz izvanredan performans pun soula, moćnog gruva, zavodljivih vokala i uzbudljivih emocija, pokazali su osoben pristup haus muzici.


Prošle godine započeo je audio-vizuelni projekat u okviru kojeg je snimio 10 pesama na 10 različitih i neobičnih lokacija širom sveta. Koncept ovog albuma, koji će biti objavljen upravo 13. aprila, jeste da materijalizuje esenciju svakog mesta i pretvori je u pesmu. Neke od avantura na tom putovanju su bile snimanje zvuka sintisajzera unutar piramida u Egiptu, komponovanje teme tokom šetnje nacionalnim parkom u kome raste neobično Džošua drvo, pravljenje pesme u Tokiju uz pomoć virtuelnih pevača, sviranje bubnjeva u vulkanskim pećinama na ostrvu Lanzarote i improvizovana svirka tehno muzike (techno jam session) sa pripadnicima Masai plemena.


Henri Saiz nastupao je širom planete i bio deo festivala kao što su Sonar, Glastonbury, Ultra, EXIT, Creamfields i Global Gathering i popularnih žurki Circoloco u DC10 na Ibici.


Ulaznice za beogradski koncert Jana Blumkvista i Henrija Saiza nalaze se u prodaji putem mreža Eventim i GigsTix, po ceni od 990 dinara za regularne karte i 1490 dinara za VIP.


Izvor: Facebook event