Jugoslovenska kinoteka: O Balkanskom arhitektonskom bijenalu
Jovana Miletić

Ovogodišnja tema BAB-a je „Balkanski obrasci u urbanizmu i arhitekturi“ koji uz krilaticu „Balkan bez granica“  nastoji da diskutuje i promišlja dosadašnje obrasce življenja i kreiranja kako fizičke tako i društvene arhitekture na teritoriji Balkana u cilju osnaživanja arhitektonske delatnosti kao jednog od razvojnih pokretača i kreiranja identiteta za uključivanje u globalne tokove mrežnog društva, pitajući se kakva nam je arhitektura potrebna za očuvanje tradicionalnih vrednosti i kreiranja nove modernosti Balkana. 


Kurator izložbe ovogodišnjeg BAB 2017 je arhitekta Dr Tatjana Stratimirović, koja će zajedno sa svojim timom  koji čine arhitekta Tijana Atanasijević (arhitektonska izložba) i dizajner Jelena Nikolić (dizajnerska izložba) prikazati neka od najvrednijih ostvarenja regionalne arhitekture i dizajna, ali ugostiti i projekte izvan regiona, čiji su autori poreklom sa ovih prostora.

Jovana Miletić
Jovana Miletić

Izložba će biti žirirana od strane internacionalnog tima arhitekata, što je ustaljeno kao praksa od prošlog BAB  2015. Autor koncepta naučne konferencije je arhitekta Dr Tatjana Mrđenović. 


Konferencija će i ove godine otvoriti neke značajne teme, u kojima svoje izazove može prepoznati ceo  balkanski region. Novina će biti prisustvo nenaučnih slušaoca, tj. učesnika u diskusiji, a koji dolaze iz sveta investicija, projektovanja i državne uprave, kojima će naučna istraživanja i njihova potencijalna primena, biti posebno interesantna. Time BAB pomera granice ideje da se na jednom mestu prožimaju načna istraživanja, praktično projektovanje i finansijski interesi investitora, izjavila je dr Mrđanović.

BAB se sastoji od mnoštva segmenata, čija su tri stuba: arhitektonsko-urbanistička i dizajnerska izložba, naučna konferencija i sajam investicija. Ideja BAB-a je nastala iz potrebe za povezivanjem unutar regiona i razmenom iskustava i ideja na polju arhitekture.

Ove godine platforma ima veliku čast da ugosti više profesora i projektanata iz S.A.D-a, Rusije, Kanade,  Australije, Katara, Francuske, Holandije, Španije, Albanije, Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U pitanju su stručnjaci iz oblasti arhitekture, urbanizma, urbanog planiranja, i teorije arhitekture, kao i zaštite arhitektonskog nasleđa.

Jovana Miletić
Jovana Miletić