Kako je Faust izašao u grad
Vladimir Veličković

Preko dvadeset članova muškog hora, uz dirigenta hora Vesnu Kesić Krsmanović, pojavilo se iz svih krajeva tržnog centra, našlo na pokretnim stepenicama i dočaralo deo opere „Faust”, duh 19. veka i perioda u kom je nastalo ovo delo Šarla Gunoa. Ovo je bila samo jedna od lokacija na kojoj se isti performans desio ovog ponedeljka.


Ideja je bila da se na taj način pokaže koliko uspešno može da bude spajanje nesvakidašnjih prostora sa programima, čineći tako kulturu dostupnom svima.

Vladimir Veličković - Muški hor Srpskog narodnog pozorišta
Vladimir Veličković - Muški hor Srpskog narodnog pozorišta

„Želimo da podstaknemo Novosađane, ali i sve druge koji mogu da dođu i zaista vide spektakl i operski prestiž. Ovako nešto Pozorište nije ranije radilo, i na svim lokacijama na kojima smo bili, na zatvorenim i otvorenim prostorima, uspeli smo da iznenadimo prolaznike. Siguran sam da je to neka naša buduća publika posle ovoga”, objašnjava direktor opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

„Operska publika je u krizi u celom svetu, ne samo kod nas. Ovo su prilike kojima prilazimo publici. Nadamo se da ćemo ih zainteresovati i dovesti i u pozorište”, dodaje Stankov.

Na ovaj način, Srpsko narodno pozorište želi da najavi novu eru opere. „Faust” je prva operska premijera u 159. sezoni najstarijeg pozorišta u Srbiji i već sada nas vodi u doba devetnaestovekovnog teatra Pariza. 


U subotu, 2. novembra, novosadska publika će nakon 24 godine imati prilike da ponovo sklapa pakt sa „Faustom“. Operom će dirigovati gost iz Italije Andrea Solinas. Nastavljena je saradnja i sa mladim i talentovanim rediteljem Aleksandrom Nikolićem, gostom iz Beograda. Koreografiju će uraditi Aleksandar Ilić.

Vladimir Veličković - Dirigent hora Vesna Kesić Krsmanović
Vladimir Veličković - Dirigent hora Vesna Kesić Krsmanović

Inače, „Faust” je prvi put izveden u Parizu, 1859. godine, pre 160 godina. U Srpskom narodnom pozorištu, „Faust“ je prvi put je izvođen 1921. godine, a potom su bile još tri produkcije: 1953. (režija Ciril Debevc), 1971. (režija Serž Vafijadis) i 1995. godine (režija Serž Vafijadis).


Karte za premijerno izvođenje „Fausta” moguće je kupiti na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.


Izvor: Srpsko narodno pozorište