Kalupi ljubavi: Humanitarni filokafe u Vršcu

Foto: E.M.

Prošlog vikenda u Beogradu održan je filokafe na temu ,,Šta je to prava ljubav?", gde se otvorilo značajno pitanje: Da li mi volimo neku osobu ili našu predstavu o njoj? S jedne strane imamo platonističku tradiciju, gde važi osnovni stav da postoji stvar po sebi iza naših predstava i da mi možemo postupno da dođemo do stvari po sebi. S druge strane, dolaskom empirizma i idealizma nastaje zaokret u filozofskoj tradiciji, jer se tvrdi da postojala stvar po sebi ili ne, naše predstave su jedino što zasigurno imamo.

Da li vi smatrate da mi postepeno upoznajemo partnera i tako počinjemo njega da volimo ili mislite da vremenom samo dobijamo nove predstave o njemu? Kuda god da idu vaše intuicije, podelite ih sa nama, ali i saznajte nešto novo na filokafeu u Vršcu gde ćemo, razmatrajući ovo pitanje, između ostalog razgovarati i o sledećim pitanjima:

- Šta uslovljava naše predstave o ljubavi?
- Šta bi značila ljubav kao osećanje, a šta ljubav kao odnos?
- Šta (ni)je ljubav?
- Možemo li izaći iz kalupa svojih predstava o ljubavi?
- Da li sam i ja samo svoja predstava?
- Kako i koliko spoznajemo sebe i partnera?

Prijavljivanje učešća:

Filokafe će se održati u subotu, 25. februara, u 15.00h u Galerijani u Sterijinoj 26 u Vršcu, uz koordinaciju stručnih saradnika - Mariju Mitrovanov (master filozofa), Snežanu Đenić (diplomiranog sociologa-mastera) i Miroslava Milojevića (diplomiranog filozofa).

Srpsko udruženje za filozofsku praksu (SPPA) priključilo se humanitarnim akcijama koje organizuje udruženje Eduakcija u cilju pomoći za decu iz Doma za decu i omladinu ,,Vera Radivojević" u Beloj Crkvi. Stoga je ovaj filokafe humanitarnog karaktera i nema kotizacije, već je ulaznica za filokafe jedna knjiga, a mi ćemo vas poslužiti kafom ili čajem. Po završetku filokafea obaviće se licitacija knjiga, a prikupljen novac biće usmeren ka Domu.

Za filokafe ,,Kalupi ljubavi" koordinatori planiraju proširenje kapaciteta učesnika, ali svakako, zbog fizički ograničenog broja mesta, neophodno je da svoje prisustvo potvrdite mejlom na office@etika.edu.rs uz napomenu da se prijavljujete za filokafe u Vršcu.

Više informacija o pomenutoj humanitarnoj akciji možete pogledati ovde.