Kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja
IFTR

Predsedavajuća Organizacionog odbora Svetskog kongresa 2018. godine je Ivana Vujić, redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti i šef Studio-Laboratorije izvođačkih umetnosti. Fakultet dramskih umetnosti ove godine slavi 70 godina od svog osnivanja, te je izuzetna čast da bude domaćin ovog svetskog kongresa. U Beogradu će biti prisutno više od 1000 učesnika–profesionalaca, teoretičara i praktičara pozorišta i izvođačkih umetnosti. Kongres će svojim radom obogatiti i više od 80 volontera iz čitavog sveta i Srbije.  


Tema ovogodišnjeg Svetskog kongresa je: Pozorište i Migracija – pozorište, nacija i identitet između migracija i nekretanja. Svetski kongres pristupa temi pozorišta i migracije postavljajući pitanja: Kako su pozorište, izvođačke umetnosti i performans odgovorili na pitanja egzila, raseljavanja, kroz istoriju, ali i danas? Kako se proces migracije oblikovao i preoblikovao u brojnim političkim, društvenim, kulturnim i umetničkim delima? 


Predavači i učesnici će iz različitih uglova sagledati ovu temu – razmatraće se pitanja od intermedijalnosti u pozorištu do političkog performansa, od kulture levice, inkluzije, kritičkog mišljenja do izvođačkih izraza. Učesnici iz 54 zemlje sveta govoriće i diskutovati na temu migracija i ne-kretanja, što predstavlja izuzetno koristan i snažan impuls promenama u kritičkom i kreativnom mišljenju, kao i umetničkom stvaranju.


Više o samom programu i organizaciji možete pronaći na sajtu konferencije.


Izvor: ITFR