KPGT: prolećno zagrevanje sezone i nekoliko premijera
Branislav Vukosavljević

Mart, kao mesec koji nas približava toplim danima, zahuktaće atmosferu dela sezone koji je KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar) posvetio modernoj evropskoj dramaturgiji na nemačkom jeziku. Naime, tokom ovog meseca održaće se premijere predstava koje KPGT-ovci rade po delima svog prijatelja i Nobelovca – Petera Handkea:

  • Veliki pad” – 17. mart od 20 časova
  • Don Huan” – 29. mart od 20 časova

Osim novih, tu su i starije, ali ništa manje važne, predstave koje važnost dokazuju time što ostaju u KPGT-u, a glumačke postave i publika se smenjuju s generacijama i nikada ne manjkaju. 

Jedno od tih dugovečnih komada je „Ričard III”, pisca Vilijama Šekspira, koja se pod palicom Ljubiše Ristića igra još od 1986. godine, a simboličnim kostimom i specifičnom scenografijom, nikada ne ostavlja publiku ravnodušnom prema narcisoidnosti glavnog junaka i njegovoj „neukrotivosti” na putu ka vlasti.

KPGT - Repertoar za mart 2020. godine
KPGT - Repertoar za mart 2020. godine

Buba u uhu”, pisca Žorža Fejdoa, diplomsko je delo Ljubiše Ristića. Ova predstava ima petnaest godina duži staž na pozorišnim daskama od „Ričarda”, a ni danas ne prestaje da zasmejava publiku.

Srca publike već osvaja „Ljubavna priča” po delu Puriše Đorđevića, a tu je i neizostavno „Psovanje publike”, već spomenutog Petera Handkea, za koje je Ljubiša još 1999. godine rekao: „To je manifest koji analizira savremeno pozorište i u isto vreme je značajan kao osnova za razumevanje i povezivanje tradicija”. (Politika)

Ovaj komad nas uči da je publika glavni element pozorišta, baš kao što nas je Breht učio da publika u teatru treba da razvije svoju kritičku moć i učestvuje, prepoznajući zlo i menjajući ga. U čast njemu i njegovom stvaralaštvu, ovaj prolećni deo sezone je KPGT nazvao „Siroti B.B. i njegova deca”, u okviru kog će se odigrati još tri nove predstave:

  • Siroti B.B”, Bertolt Breht – 12. april od 20 časova
  • Strah i nada u Nemačkoj”, Franc Ksaver Krec – 19. april od 20 časova
  • Germanija, smrt u Berlinu”, Hajner Miler – 29. april od 20 časova

KPGT - Repertoar za april 2020. godine
KPGT - Repertoar za april 2020. godine

Više informacija o KPGT-u možete saznati ovde


Rezervacije ulaznica: +381 66 977 3129 ili kpgtyu@gmail.com .