Kragujevački srednjoškolci napravili lekovite proizvode
Pixabay

Petoro učenika srednje medicinske škole osnovalo je u Kragujevcu učeničku kompaniju koja od ljutih papričica proizvodi lekovite preparate. Nagrada za kvalitet proizvoda je ubrzo stigla u vidu prvog mesta na regionalnom takmičenju i drugog mesta na republičkom.


Nevena Radivojević, generalna direktorka učeničke kompanije Lab & Health kaže za Radio televiziju Vojvodine (RTV) da je ljuta paprika poznata po svojim delotvornim svojstvima ali je najmanje iskorišćena, te je na tržištu nema u takvim proizvodima, što je njima bio motiv više za inovativnu ideju.


„Što se tiče proizvodnje najčešće nam postavljaju pitanja da li peče, da li je ljuto i to su neke valjda i osnovne stvari oko kojih se ljudi interesuju ali mi smo u svim preparatima uspeli da maksimalno ubijemo ljutinu“, izajvila je za RTV Marijana Jakovljević, menadžerka proizvodnje .


Ovi srednjoškolci za sada imaju tri proizvoda. Mast za koncentraciju i budnost, tinkturu paprike koja pospešuje i ojačava rast noktiju i kose i čaj od sušenih papričica za detoksikaciju organizma.


„Sada je u procesu i četvrti proizvod, to je nešto novo, a pošto smo mi ipak Lab & Health znači da se nama ne zasniva samo naziv kompanije na paprici, mi ćemo da plasiramo nove proizvode u budućnosti“, kaže za RTV Sara Đorđević, direktorka marketinga.


Biljana Petrović, mentorka i biohemičarka Medicinske škole „Sestre Ninković“ je za RTV rekla : "Mi se ovim programom bavimo poslednjih pet godina u okviru organizacije „Dostignuća mladih u Srbiji“, a za nastavak daljeg rada videćemo još, jer to zavisi od ambicije i planova naše dece".


Izvor: RTV