Kraljevo proslavlja Kraljevdan!
Serbia

Ovogodišnja proslava Kraljevdana, obradovaće Kraljevčane brojnim dešavanjima koja će se odigrati u gradu na Ibru u periodu od 6. do 8. oktobra.


Centralni događaj proslave predstavljala je svečana litija ulicama grada Kraljeva sa moštima prepodobnog Simona monaha, koja je u 16 i 30 časova krenula od crkve Svete Trojice do kraljevačkog hrama Svetog Save, u kome su u 18 časova vernici mogli da se poklone moštima svetitelja.


Za najmlađe Kraljevčane, koji su u toku proslavljanja „Dečije nedelje“, Narodno pozorište u Kraljevu pripremilo je predstavu „Ljubičasta bajka “ čiji tekst potpisuje Gordana Balančević, dok je adaptacija i režija poverena Miodragu Dinuloviću. „Ljubičasta bajka“ je priča o ljubavi između кralja Uroša ifrancuske princeze, kasnije kraljice srpske, JeleneAnžujske. Ova, vizuelno efektna predstava, bajkovito predaje lekciju iz srpske srednjovekovne istorije.


Kao i svake godine, povodoм Kraljevdana, na svečanoj sednici skupštine grada Kraljeva, koja se održala danas 7. oktobra u Sali 1 Gradske uprave grada Kraljeva, bile su dodeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama za 2017. godinu.


Ljubitelji umetnosti, imali su priliku da uživaju u izložbi koja broji dela sa likovne kolonije Studenica 2017  čije je otvaranje bilo prigođeno sinoć u galeriji Vladislav Maržik, dok su ljubitelji sporta mogli da prisustvuju trećem Međunarodnom rukometnom turniru za mlade Trofej grada Kraljeva 2017 od 13 do 20 časova u novoj hali sportova u Ribnici.


Otvaranje izložbe „Gradina na Jelici“ Narodnog muzeja u Kraljevu sačekaće zainteresovane 7. oktobra u 19 i 30 časova.


Proslava dana grada Kraljeva, ove godine trajaće od 6. do 8. oktobra. Potpuni progam dešavanja u toku Kraljevdana možete pogledati ovde.