Kruševljanke sa Frajlama proslavile Dan žena

FOTO: The Frajle

Akustični bend, četiri vokala i dve akustične gitare, četiri šarmantne dame: Marija, Nataša, Jelena i Nevena svojom energijom i harizmom zrače i njihov optimizam prenose na publiku osam godina unazad, a ovog puta ovakvu atmosferu napravile su za Kruševljanke. Sadržaj repertoara, koji je u rasponu od rusko-ciganske muzike do aktuelnih pop, rok i autorskih pesama, podjednako drži publiku napetom tokom celog nastupa. To je razlog da na svojim koncertima u publici budu pristalice različitih žanrova muzike.

Pored pevanja i sviranja pokazale su i smisao za humor koji je još samo jedan razlog za atmosferu koju su napravile. Ispričale su o njihovom početku 2009. godine kad su dobile poziv da učestvuju na takmičenju u Crnoj Gori. Sve četiri su iz Novog Sada i poznavale su se sa klupske scene, kao koleginice, ali ovo je bio trenutak kad su se one ujedinile i dale prvi naziv bendu „Dream team“. Po povratku u Novi Sad nastala je njihova prva pesma „Ih liebe dich“.

frajle2.jpg

FOTO: Facebook

Publici su otkrile šta se dešava iza scene, tajne iz njihovih života, pustolovine i anegdote. Naime, Marija Mirković svira akustičnu gitaru, ali je podjednako vešta i na bas gitari. Pored toga ona i piše pesme. Koleginice su je nazvale Čak Noris jer je na treningu sebi iščašila rame. Priznala je da je bila zaljubljena u Zdravka Čolića, pa je sebe predstavila pesmom „Pusti, pusti modu“. Nataša Mihajlović, vokal koja barata udaraljkama, kako ona kaže nije plavuša već je njena kosa boje ružinog drveta. Ona je najraspevaniji član tima i peva bez obzira na okolnosti u kojima se nalazi. Na putovanjima je šofer pa je sebe predstavila pesmom „I drove all night“. Jelena Buča, vokal, koja je od svakog ponedeljka na dijeti. Ona je kraljica diskoteka devedesetih pa je sebe predstavila pesmom „Tek je 12 sati“. Nakon toga izvela je parodiju ove pesme ismevavši muziku savremenih diskoteka. Time je pokazala da ne odobrava takav stil i izjavila je da je to bila šala i da deca ne smeju da padnu pod uticaj takve muzike. Nevena Buča, starija Jelenina sestra, Natina cimerka na putovanjima i akustična gitaristkinja. Na nastupima uvek nosi pantalone, pa je njena sestra lukavo iskoristila priliku pitavši publiku da li žele da je vide u haljini. Nevena je dala misteriozan odgovor da na sledećem nastupu možemo proveriti da li će se nešto promeniti.

Nije slučajnost da je Grad Kruševac baš ove dame odabrao da nastupaju za praznik žena. Reč je o sklopu žena koje su na početku karijere odlučile da se same izbore za svoje mesto na estradnoj sceni. I ako je put ka cilju bio trnovit, to ih je naučilo mnogo čemu, da se same bore, snalaze kad je najteže i lakše suprotstavljaju preprekama. U današnje vreme je teško suprotstaviti se opšte prihvaćenim shvatanjima masa i biti drugačiji. Ove četiri frajle su nasuprot stereotipima društva uspele da sačuvaju svoj stil i tako naprave svoj lični jedinstveni pečat.

frajle.jpg
FOTO: Facebook

Relevantni dokazi njihovog muzičkog talenta i kvaliteta su nagrade koje su osvojile među kojima su: „MTV Gold Award“ za spotove Fina i Pare vole me, „Oskar popularnosti za najprodavaniji album“, „Oskar popularnosti za najbolju pop grupu“, „Runjićev galeb“, „NAXI radio nagrada za najslušaniju pesmu“ i mnoge druge.

Muzička grupa „The Frajle“ je do sada objavila tri albuma. Njihov prvi album Naš prvi album sa putovanja je autorski, a na njemu se nalaze poznate numere Ich liebe Dich,Fina, Štiklice. Na drugom izdanju A strana ljubavi nalaze se zapaženi video spotovi za pesme Kad se ljubimo i Za kraj. Njihovo treće izdanje B strana ljubavi produkt je autorskog sazrevanja i iskustva koje je donelo zapažene rezultate na muzičkoj sceni. U sklopu ovog albuma nalaze se pesme Imala je lijepu rupicu na bradi, autorska pesma Sarajevo, Menjam dane numera koja je postala hit leta, obrada pesme Vo kosi da ti spijam koja nas podseća na Tošeta Proeskog čija i jeste ova pesma, kao i mnoge druge koje često imamo priliku da čujemo na radiu.

Osim u Srbiji, ove svemoguće mlade dame su svoju popularnost postigle i u okolnim zemljama: Bosna i Hercegovina, Hrvatksa, Makednija, Crna Gora, Slovenija, a predstavile su se i publici u Austriji, Belgiji, Holandiji. Pored pevanja na bini svoje izvođačke sposobnosti su okušale i na drugim scenama od kojih je najatraktivnija u avionu na prvom direktnom letu iz Beograda za Njujork. Novac im nije primarni cilj bavljenja ovim poslom pa stoga često imaju humanitarne nastupe, nastupe na festivalima i mnoge druge.

„Frajle“ su Kruševljane na početku i na kraju nastupa pozdravile pitanjem kroz pesmu Ko te voli kao niko i obećale da će se uskoro vratiti, a sigurno je da će ih Kruševljani ponovo rado ugostiti.

Anja čarapanka tračara svog kraja