Lekovite priče: Šta je važnije od zdravlja?

FOTO: BG online

Podsetimo da su 10. oktobra, kada se obeležava Svetski dan brige za mentalno zdravlje, takođe održane slične radionice.

Na tribini je bilo više od stotinu učesnika, koji su na kraju iste imali i priliku da postave pitanja.

Prisutni su čuli nešto više i o fundamenatalnim ljudskim pitanjima koja pobuđuju interesovanje kod svih. Najviše razgovora bilo je o međuljudskim odnosima, komšijskim i porodičnim, odnosima među ljudima u 21. veku uopšte i partenerskim začkoljicama i problemima koji muče ljude u braku. Dr Zoran Milivojević preporučio je informisanost, savetovanje, ali i malo više pokretačkog duha na temu zdravlja.

happy.jpg

FOTO: Jasmina Mihnjak

Kako biramo partnere? Kako se ponašaju određeni tipovi ličnosti u odabiru istih?
Zašto biramo pogrešno? Koje su norme koje nam nameću društvo, kulturni obrasci i mediji? Koliko oni utiču na nas? Da li je narciosidnost dobra? Da li su egoizam i egocentrizam karakteristike savremenih ljudi? Kome su poverena naša deca i kako ih vaspitavamo? Da li žena više voli u 20-im, 30-im ili 50-im? Kako starenjem prevazilazimo sopstvene nedostatke i postajemo opušteniji? Kako očuvati „unutrašnje dete”? Kada dolazi ljubav?
Ovo su samo neka pitanja na koja je dr Milivojević odgovorao prisutnima.

Način na koji vaspitavamo decu utiče i na nas, jer je porodica osnovna ćelija društva. Pitanje koje je podstaklo prisutne na interakciju bio je problem bele kuge koji je, nažalost, i dalje prisutan u Srbiji.

Došlo se do zaključka da samo pravilnim odabirom partnera i sazrevanjem ličnosti pojedinac može da stvori porodicu koja je vredna, i da iz iste sve polazi i završava se.

Prisutni su još jednom pokazali koliko interesovanje vlada za pitanja, zdravlja i ljubavi kao pokretačke snage i pokazali su na primeru zajedno sa dr Zoranom Milovojevićem kako i sam razgovor o ljubavi, može biti veoma lekovit.


Posmatračica, i sama reč kaže, posmatra svet. Ona je osoba koja se uvek vodi rečenicom verba volant, scripta manent - reči lete, ono što je napisano ostaje, ona je uvek tu sa Vama da podeli makar neko novo iskustvo koje je stekla do sada i svoje poglede na svet.