Letnja škola astronomije za 2019. godinu
Unsplash

Letnja škola astronomije se održava 23 - 31. jula u selu Kamena Gora na istoimenoj planini. Selo je udaljeno dvadesetak kilometara od Prijepolja. Donja granica za učesnike je 11 godina ili peti razred osnovne škole, dok gornja granica ne postoji. 


Mogu se prijaviti svi bez obzira na obrazovanje ili profesiju. Predavanje će održati saradnici Narodne opservatorije i Planetarijuma Astronomskog društva „Ruđer Bošković”. Predavači su Vesna Slavković, Jovan Aleksić i Aleksandar Otašević.

Škola ima glavni i dodatni program. Glavni program se tiče same astronomije gde će biti reči o planetama, meteorima, teleskopima, uz predstavljanje metodologije amaterskih astronomskih posmatranja.

Unsplash
Unsplash

Neke od konkretnih tema predavanja su nastanjive planete (Zemlja i Mars), pojave na Suncu, udaljeni svetovi (Uran i Neptun), meteorski rojevi i posmatranja i slično.

Dodatni program obuhvata razne izlete do prirodnih i istorijskih lokaliteta, prikazivanje dokumentarnih filmova vezanih za astronomiju i drugo.

Na sajtu Astronomija (navedeno dole) mogu se videti detalji za put, smeštaj, cenu, način plaćanja, prijavljivanje, koje stvari bi trebalo poneti i ostale napomene.

Ovogodišnja Letnja škola astronomije je četrnaesta po redu. Pre dve godine se takođe održavala na Kamenoj Gori, dok se prošle godine održavala na lokaciji Ravnište na planini Jastrebac kod Kruševca.

Izvor: astronomija.org.rs