Likovna radionica u slovačkom duhu

FOTO: Facebook

Gospodin Miro Regitko je poreklom iz Slovačke, iz mesta Hnušti. Završio je Fakultet likovnih umetnosti u Bratislavi na smeru za grafiku i književnu ilustraciju. Karijeru ilustratura počeo je u dečijem časopisu „Ohnik“, a zatim je 90. godine nastavio u jednom od najpoznatijih slovačkih dečijih magazina „Ffik“, koji je izlazio u svim osnovnim školama u Slovačkoj i čitalo ga je nekoliko generacija. Pored toga, njegove ilustracije se nalaze i u nekim udžbenicima za matematiku i druge prirodne nauke. Autor je spomen ploče na Međunarodnoj Kući umetnosti za decu u Bratislavi „Bibiana“, sa kojom sada već ima dugogodišnju i uspešnu saradnju.

miro.jpg
FOTO: Facebook

Na radionici je imalo priliku da učestvuje dvadeset osnovaca koji su čuli nešto više o nastanku slika u novinama i knjigama koje oni svakodnevno prelistavaju i šta je potrebno da bi ilustracija bila uspešna. Dobili su zadatak da crtaju patuljke, omiljene likove i životinje, nakon toga su dobili stručne savete kako da unaprede svoje radove kao i ocene za to što su nacrtali. Najveću pažnju im je privuklo ispisivanje njihovih imena umetničkim slovima tehnikom tuša. U prostorijama Kulturnog centra bila je postavljena izložba najatraktivnijih radova ilustratora Miro-a.

decaa.jpg
FOTO: Facebook

Prethodne godine, takođe u saradnji sa Mladim ambasadorima kulture, ova radionica je održana u Nišu i Novom Pazaru. Ove godine nakon Kruševca otišli su u Sremsku Mitrovicu, a potom radovi su bili izloženi u Ambasadi Slovačke u Beogradu 13. maja za Dan otvorenih vrata. Nadamo se da će tradicuju nastaviti i narednih godina i posetiti još mnogo gradova.


Anja čarapanaka tračara svog kraja