Novi roman Vide Ognjenović „Maksimum“
Arhipelag

Na prvi pogled izmešten iz aktuelnog vremenskog konteksta, roman „Maksimum“, svojim višestruko ukrštenim pričama i ljudskim sudbinama koje su iznete na sugestivan način svedoči o iskustvu nekoliko generacija suočenih sa autoritarnim društvom i isključivostima vlastite sredine.


Junak romana Vide Ognjenović Maksimilijan Vajner Maksimum, slikar i svetski priznat stručnjak za umetnost, iznenada biva optužen da je falsifikator i da je na tržištu slika naivne umetnosti podmetnuo svoje slike pod imenom misteriozne umetnice koja u isto vreme volšebno nestaje.


Od tog trenutka javnog napada Maksimuma napuštaju i napadaju neke kolege i prijatelji, dok mediji od njega prave slučaj dovodeći u pitanje njegov ugled, autoritet i stručno znanje. Javnost koja je godinama slavila Maksimuma, prepoznajući u njegovom stručnom mišljenju i umetničkom ukusu nesporni autoritet, sada, zbog nekoliko novinskih tekstova u kojima se iznose slabi argumenti, izlaže bespoštednoj sumnji sve što je uradio u svojoj javnoj i umetničkoj karijeri.


Izložen napadima i podmetanjima, bez mogućnosti da istinu predstavi javnosti u kojoj obmane i laži imaju jednako pravo građanstva, Maksimum započinje priču u koju staje društvena, umetnička i javna istorija poslednjih pola veka ove zemlje.


Roman „Maksimum“ oblikovan je u vrtložnom nizanju ukrštenih priča i umnoženih glasova. Kao na nekoj uzbudljivoj sceni pred čitaocima se, u intenzivnim i dramatizovanim govornim partijama, smenjuju junaci i pripovedači čije se priče dopunjuju i prožimaju, sukobljavaju i osporavaju, stvarajući moćnu i mozaičku sliku jednog složenog vremena i uskomešanih ljudskih sudbina u njemu. Na taj način, u tom smenjivanju i dinamičnoj uzajamnosti govornih perspektiva, nastaje ova velika priča o pitanjima koja nas snažno dodiruju.


Novi roman Vide Ognjenović dolazi sedam godina posle prethodnog romana ove autorke „Posmatrač ptica“, čije je novo izdanje ovih dana objavio „Arhipelag“.


U proteklih nekoliko godina izdavačka kuća „Arhipelag“ je objavila najveći deo proznog opusa Vide Ognjenović: romane „Preljubnici“ i „Posmatrač ptica“, knjige priča „Otrovno mleko maslačka“ i „Živi primeri“, kao i knjige eseja „Nasuprot proročanstvu“ i „Visoka voltaža“.