MAPS oživeo Plažane u maju!

FOTO: Jovana Milosavljević

Sedam amaterskih pozorišta iz Kovina, Kostolca, Starog sela, Petrovca na Mlavi, Smederevske Palanke i Loznice, tokom nedelju dana festivala izvodilo je neke od najznačajnijih komedija i drama čuvenih svetskih i domaćih dramskih pisaca. Završnog dana festivala dodeljene su nagrade i izvedena je pozorišna predstava profesionalnih glumaca iz Beograda Ukalupljivanja. Jednu od uloga u ovoj predstavi tumačio je i glumac , Strahinja Blažić poznat po ulozi Nebojše Popovića u filmu „Bićemo prvaci sveta”.

MAPS4.jpg
FOTO: Jovana Milosavljević

Nagrade Petrovcu na Mlavi i Kovinu

Za najbolju predstavu po oceni žirija koja nosi ime osnivača festivala Slavoljuba Vulića, proglašen je komad „Kome verujete?“ pozorišta iz Kovina: zato što je to ogledalo savremenog društva, gde se likovi sakrivaju iza svojih slabosti, rekao je reditelj dela Predrag Stojmenović. Najbolja predstava po oceni publike je „Mi čekamo bebu“ pozorišta iz Petrovca na Mlavi.

MAPS5.jpg
FOTO: Jovana Milosavljević

Dodeljene nagrade i u pojedinačnim kategorijama

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena je Mladenu Despotoviću (Raša u predstavi „Hadersvild“) iz Kostolca, a Lazaru Vujoviću iz istog pozorišta za ulogu Ivana pripala je nagrada za epizodnu ulogu. Nagrade za najbolje ženske uloge, dodeljene su Ljubici Milanović (Kristina u predstavi „Kome verujete?“), i Biljani Marjanović (Pavka u „Narodnom poslaniku“) iz Starog sela i Kruševa.

MAPS2.jpg
FOTO: Jovana Milosavljević

Ovacije za „Sumljivo lice“

Uvod u ovogodišnji MAPS bila je premijera pozorišne predstave „Sumljivo lice“ u režiji Milana Veljkovića, u izvođenju teatra „Resava“ iz Despotovca. Pored uigrane ekipe Miroljuba Ivanovića, Gorana i Nemanje Radivojevića, Darka Stankovića, Ružice Milanović, Miloša Stanojevića, Radeta Bogdanovića, Slavka Ljubisavljevića, tu su i Dimitrije Žarković i Lana Stojadinović, mlade nade pozorišta. Svetlo i scenografiju uradili su Aleksandar Ivanović i Vlatka Milenović, a ton Đorđe Vulić. Ovo savremeno čitanje Nušića, koje smešta likove u još ruralniju sredinu današnjice nagrađeno je ovacijama mnogobrojne publike.

MAPS_6.jpg
FOTO: Jovana Milosavljević

Ovogodišnja manifestacija trajala je nedelju dana, kako organizatori Vlatka Milenković i Miroljub Ivanović iz Centra za kulturu iz Despotovca, kažu za iserbia portal „najduže do sad“ i dodaju da je sve proteklo onako kako su očekivali.

MAPS_3.jpg
FOTO: Jovana Milosavljević

Jednu od predstava pogledao je i naš proslavljeni glumac Svetislav Bule Goncić koji je pohvalio program i istrajnost ovog festivala da čuva pozorišni život. Predstavnici opštine Despotovac, istakli su da ovaj festival, njihovoj opštini daje istaknuto mesto na kulturnoj mapi Srbije.

Marko, večiti borac za kreativnu slobodu reči i folklorne tradicije.