MAPS oživljava kulturu!

Foto: M. Milošević

Zazelenele se „Nebeske šajkače”

Pozorišni festival je otvorila predstava Trsteničkog pozorišta „Nebeske šajkače", po tekstu Milosava Buce Mirkovića, a u režiji Miloša Miloševića Šike, koju je publika posebno pozdravila, jer govori o sudbini golobradih mladića koji su poginuli u Prvom svetskom ratu, a sahranjeni na Zejtilniku.

20160509_213559.jpg

Foto: I. Radošević

Narednih dana smenjivale su se predstave svih žanrova - komedije poput predstava: „Svet”, „Ljubavno pismo”, „Sab(h)rana dela Vilijema Šekspira”, pozorišta iz Starog sela, Ćuprije i Jagodine. Prikazana je i drama „Galeb” Antona Pavlovića Čehova, pozorišta iz Rače. U revijalnom delu, najmlađi su uživali u predstavama teatra „Resava” iz Despotovca, dečije scene, koji su izveli predstave „Razmažena princeza” i „Ivica i Marica”.

PP%20GIF.gif

b>Najboljima nagrade

Završnog dana festivala, sala Doma kulture u Plažanu bila je prepuna. Ne samo zato što su dodeljivane nagrade za najbolju predstavu po oceni publike, žirija, kao i za najbolju žensku, mušku i epizodnu ulogu, već i zato što su u Plažane stigle glumice Beogradskog pozorišta Suzana Petričević i Nela Mihailović da odigraju predstavu „Plastika" kao poklon ovogodišnjim laureatima.

20160513_202010.jpg

Foto: I. Radošević

Nagradu za najbolju predstavu po oceni publike dobila je predstava „Sab(h)rana dela Vilijema Šekspira", pozorišta iz Jagodine, koju je na sceni dočekao i ispratio neverovatan smeh publike. Dobitnik nagrade po oceni žirija i nosilac priznanja „Slavoljub Vulić” je predstava „Nebeske šajkače” pozorišta iz Trstenika, koju je režirao Miloš Milošević Šika.

Miloš je za iSerbia portal
istakao da je srećan što je dobio nagradu. Kako kaže, predstava je urađena po tekstu „Balade sa Zejtilnika”, njegovog prijatelja Milosava Buce Mirkovića koji mu je nekoliko dana pre smrti rekao da objavi tu knjigu i da uradi pozorišnu adaptaciju, što je on učinio i ispunio amanet koji mu je ostavio prijatelj.

13187874_1191316924242279_1455898699_n.jpg

Foto: Predstava „Galeb", pozorišta iz Rače/ I.Radošević

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu pripala je glumici Mariji Miladinović, za ulogu Sofije u predstavi „Ljubavno pismo”, pozorišta iz Ćuprije. Najbolju žensku ulogu na festivalu ostvarila je mlada glumica Ivana Stojanović iz Rače, koja je igrala Ninu u predstavi „Galeb”, dok je drugi put nagradu za najbolju mušku ulogu dobio glumac pozorišta iz Jagodine, Nenad Petrović.

poyor.jpg

Foto: Detalj iz predstave „Ljubavno pismo"/ Facebook, pozorište Ćuprija

Festival ostaje mlađim generacijama

Upravnik teatra „Resava” Miroljub Ivanović prisetio se dana kada je začeta ideja ovog festivala. Ivanović je za iSerbia rekao da je ideja potekla od ljubitelja pozorišta Slavoljuba Vulića. Prvi festival je održan 1982. godine, interesovanje je bilo veliko, ali su svečanosti neredovno održavane sve do 1999. godine. Tada su u inat NATO bombama održane najposećenije svečanosti, na otvorenom. Prisetio se detalja - da je u noći kada je Ćuprija igrala predstavu u Plažanu, ovaj grad bombardovan. Istakao je i da je ovo festival koji će ostati u amanet mlađim generacijama.

306267_125679764234370_964431855_n.jpg

Foto: Miroljub Ivanović i Dejan Cicmilović, 2007./ N.Radivojević

Direktorka Centra za kulturu iz Despotovca Vlatka Milenković, rekla je za iSerbia portal da je zadovoljna organizacijom i publikom na ovogodišnjem festivalu. Ona je kazala da nije dovoljna samo reklama koju oni daju, već i ona od usta do usta, što podrazumeva da ljudi zadovoljni predstavama šire glas o festivalu. Tako da je i svakim danom bilo sve više publike. Nada se da će ovaj festival biti uspešan i narednih godina.

13178594_862062637273813_4477764043270465689_n.jpg

Foto: Suzana Petričević i Nela Mihailović u Plažanu/faviprodukcija

Pozitivnu ocenu festivalu koji ulazi u treću deceniju trajanja, dale su i profesionalne glumice iz Beograda. Suzana Petričević je rekla da je ovaj festival potvrda da pozorište živi tamo gde se o njemu vodi računa, a njena koleginica Nela Mihailović konstatovala je da trajanje ovog festivala vraća veru u pozorište i u kulturu.


Marko, večiti borac za kreativnu slobodu reči i folklorne tradicije!


Pročitajte i:

Kako prevazići lične predrasude?
Šta znate o slem poeziji?
Radost življenja iz Stefanovog pera!

Ovaj tekst je nastao našom akcijom da mladi postanu dopisnici iz svog kraja. Ukoliko želiš da i ti budeš deo našeg mladog tima i pišeš o događajima i uspesima svojih mladih sugrađana, prijavi se popunjavanjem ovog kratkog formulara. Važni su nam isključivo tvoj entuzijazam i želja da se proširi glas omladine iz svih krajeva! Otvoreno za sve od 15 do 35 godina. Prijem novih dopisnika vrši se do svakog prvog dana u mesecu

Želim povremeno da dobijam mejlove od portala o vestima, najnovijim konkursima i aktivnostima OVDE

Odricanje od odgovornosti