Marco Carola se vraća u Beograd
Blender (promo) - Marco Carola

Marko Karola (Marco Carola) jedna je od glavnih figura zaslužnih za razvoj elektronske scene ranih devedesetih godina prošlog veka. Karijeru je započeo davne ’89. puštajući muziku po napuljskim klubovima u kojima je bio popularan italo haus, dok je njegovo interesovanje privukao u to vreme novi muzički pokret u usponu – tehno. Zajedno sa istomišljenicima, kao što su Gaetano Parisio Gaetek, Davide Squillace i Random Noize, kao i klaberima željnim novog zvuka, Karola je otpočeo muzičku tranziciju. Uvek nekoliko koraka ispred svog vremena, bio je jedan od lokalnih italijanskih heroja koji je tehno zvuk Napulja plasirao na globalnu scenu.


Kao što ni Rim nije sagrađen za jedan dan, tako je i Karola godinama gradio svoje muzičko carstvo - od prvog izdanja „Classic Hard“ 1995. godine, pa do globalne dominacije danas. Marko je u to vreme osvojio scenu legendarnim numerama kao što su „7th Question“, „Get Down“, „Avalanche“, „Day And Night“, „Do.Mi.No“ serija i mnoge druge. 


Više od dve decenije kasnije, Marko i dalje važi za jednog od najcenjenijih i najtraženijih elektronskih izvođača na svetu i uveliko je smatran za jednog od ključnih faktora u misiji da tehno kao žanr dostigne svetsku priznatost. 

Pored izdanja na etiketama u koje je bio lično investiran, kao što su Design Music, Zenit, Question, One Thousands i Do.Mi.No, paralelno je objavljivao muziku za neke od najboljih svetskih izdavačkih kuća - Minus, Plus 8, 2M i Primate Recordings.


Pored pet albuma koji su dobili najbolje kritike, uključujući i Play It Loud, Karola je takođe bio odgovoran za nekoliko miks kompilacija. Tokom 2006. godine uradio je miks za legendarni londonski klub Fabric, koji je bio lekcija o doteranom, futurističkom minimalizmu. Nakon toga, usledile su sjajne kompilacije za Time WarpKorak dalje otišao je 2010. godine, kreirajući miks Party Animals za Sven Vath-ov Cocoon Recordings.


Njegov brend Music On danas je ujedno i sinonim za jednu od najposećenijih klupskih noći na Ibici, kao i tačka okupljanja svih važnih tehno i tek haus imena. 


Karola je poznat po svom energičnom i impresivnom stilu miksovanja na tri gramofona i dugačkim setovima nalik kakvim putovanjima. Ostao je jedan od najtraženijih di-džejeva na svetu u poslednje dve decenije. Iako voli višečasovne setove, poseduje sposobnost da suptilno kontroliše publiku koja ga voli gde god da se pojavi, od Ibice, preko Njujorka i Južne Amerike, pa sve do bilo koje tačke na planeti.

Blender (promo) - Antonio Pica
Blender (promo) - Antonio Pica

Umetnička karijera Antonio-a Pica-e počela je 2009. godine, kada je postao gost najboljih klubova u Italiji. Karola je izvođač koji je definitivno privukao svu njegovu umetničku i muzičku pažnju. 


Njegov način poimanja muzike je savršena sinteza između prošlosti i sadašnjosti, umetnika koji su ispisali istoriju globalne klupske kulture, rezultat snažne ličnosti koja se pretvara u zvuk pun energije i emocionalne sile. Stajati mirno tokom seta Antonio-a Pica-e praktično je nemoguće. Dubok bas, melodija i njegova jedinstvena energija čine svaki nastup posebnim za one koji ga slušaju.

Izvor: Blender