Može i drugačije za 14. februar

U prostorijama niškog kulturnog centra u utorak 14. februara sa početkom od 19 časova biće održano poetsko veče „Neoljubavnoj poeziji”. Uz vino i gitaru čitaće se poezija, ali ne i ona koja govori o ljubavi.

Veče nosi simboličan naziv „Neoljubavnoj poeziji”. Neo kao prefiks znači novo, ali u ovom slučaju neo ima sasvim drugo značenje. Ono označava da je reč ne o ljubavnoj poeziji.

Za portal iSerbia, članice neformalne grupe „Književna boemija”, Natalija Pejčev i Aleksandra Matić, kažu da ovim događajem žele da ponude alternativu svima onima koji 14. februar žele da provedu na nešto drugačiji način. Ideja o organizaciji ovog događaja nastala je tokom predavanja o poeziji na kome su studenti Srbistike razgovarali o tome da će možda oni biti baš ta generacija koja će stvoriti novi pravac u poeziji.

Nabacivali su različite nazive tog pravca, pa se tako pojavio i pojam neoljubavno, ali ovde u sasvim drugačijem smislu. Iz ove grupe naglašavaju da će se njihovo veče razlikovati po tome što izbor pesama neće biti napravljen na osnovu motiva, a poezija koja će biti čitana vodiće posetioce kroz različita raspoloženja i emocije. Poeziju će čitati članovi grupe „Književna boemija”, ali, ovoga puta, publici neće predstaviti svoja autorska dela.

Plakat_Ve_e_neoljubavnoj_poeziji.jpg

FOTO: Facebook

„Cilj je vratiti čitanje knjiga u modu. To ne znači da se u Srbiji malo čita. Ssudeći po top listama nekih naših izdavača knjige se uopšteno govoreći čitaju, ali želimo da vratimo čitanje kvalitetne književnosti u modu jer naša zemlja može da se pohvali izuzetnim književnicima. Velika je šteta da se njihova dela čitaju samo na časovima srpskog jezika i književnosti”, objašnjava Natalija Pejčev.

Podršku u organizaciji ove večeri pružila im je profesorka Jelena Mladenović.

Poezija će biti praćena gitarom u čemu će važnu ulogu imati student elektronskog fakulteta i član pank benda „Trandže”.

Članice „Književne boemije” nas pozivaju da 14. februara dođemo i vidimo kako će sve to izgledati. Za sve zainteresovane ulaz je besplatan.

Marija Milanović