Multimedijalni književni paviljon „Seoba duša" u Novom Sadu
Promo


Centralni događaj programske celine „Seobe duša” predstavljaće istoimena izložba sa podnaslovom „Seobe duša – Novi Sad kroz knjigu“ čiji je nosilac Gradska biblioteka, a koja će biti postavljena u Auli Novosadskog sajma i povezana sa tradicionalnim Sajmom knjige što svakako ističe važnost najstarije sajamske kuće u Srbiji, koja će u deset dana postati centar književnosti.


„Ovo je nešto što u poslednjoj deceniji sigurno nije viđeno na Novosadskom sajmu, a verujemo i da je sadržaj, koji je koncipiran na ovakav način, biti pravo osveženje za kulturnu scenu Novog Sada i Republike Srbije. Naime, u periodu od 3. do 13. marta, posetioce svakodnevno očekuje 12 sata kvalitetnog programa u multimedijalnom paviljonu od 10.000 kvadratnih metara i sa više od 180 izlagača na Međunarodnim sajmovima knjiga, izložbi i Sajmu obrazovanja“, rekao je izvršni direktor sektora za sajamsku delatnost, Boris Nadlukač.


Izložbu će 3. marta otvoriti jedna od najakutelnijih književnica Rumena Bužarovka, a publici će se u okviru Sajma knjiga, predstaviti i dobitnica ovogodišnje NIN-ove nagrade Milena Marković, Ante Tomić Slobodan Vladušić, Miljenko Jergović, Kristian Novak, Milica Vučković, Darko Cvijetić, Damir Karakaš.


Foto: Lilika Strezoska
Foto: Lilika Strezoska

Muzički program „Seobe duša“ otvoriće ambasador dobre volje UNHCR-a japanski kantautor Miyavi 3. marta koji će po prvi put nastupiti u Srbiji, uz podršku EU Japan festa i Japan Committee, dok će jedan od najpoznatijih nemačkih sastava, dobitnici više od sto platinastih nagrada, Original Enigma Voices koji će svojim nastupom, uz gradski orkestar Kamerata Novi Sad, zatvoriti jedinstveni paviljon 13. marta.


U okviru muzičkog programa nastupiće i neka od najvećih imena world music scene među kojima su Original Enigma Voices, Barcelona Gipsy balKan Orchestra, Antropoceno – projekat članova čuvenog sastava Gotan Project, Bilja Krstić i Bistrik orkestar kao i Bogdan Ranković i novosadski muzički sastav „Etnoforija”, uz pratnju poznate japanske plesačice i koreografkinje, dobitnice ordena u rangu viteza, Kaori Ito.


Sa jednom temom - pozitivni uticaj migracija, „Seobe duša“ program uključuje i dve predstave: „B(j)egunci”, reditelja Dušana Mamule i „Svi smo mi odnekud došli, a neko i malo ranije”, italijanskog reditelja Adree Elodija Moretrija, u izvedbi udruženja „Šmiranti“.


Program „Seobe duša“ obuhvatiće Karneval obrednih povorki, koji će činiti dečiji maskenbal, koncerti i tribine. Takođe, obuhvatiće nastup marokanskog benda Chalaban, scensko čitanje knjige Mihaela Martensa „U požaru svetova: Ivo Andrić – jedan evropski život“ koje potpisuje jedan od najdarovitijih bosanskohercegovačkih književnika Muharem Bazdulj, kao i predstavljanje Enciklopedije Srpskog narodnog pozorišta. Romsko udruženje „Karlovačke zore” predstaviće digitalni katalog sa narodnim nošnjama vojvođanskih Roma.


Ulaznice za sve koncerte u okviru programske celine „Seobe duša” već su u prodaji, a svi zainteresovani mogu ih kupiti na prodajnim mestima Gigstix-a ili onlajn, putem sajta gigstix.com. Karte će moći da se kupe i na Novosadskom sajmu, na dan koncerata. Organizatori mole sve posetioce, radi očuvanja zdravlja, da nose maske, drže distancu i poštuju sve mere.