Niš: Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije
Facebook

Mladi širom Evrope, uzrasta od 12 do 14 godina, tog dana biće deo svojevrsne filmske revije tokom koje će imati priliku da u ulozi žirija gledaju filmove koje je nominovala Evropska filmska akademija, glasaju za iste i zajedničkim snagama odluče o pobedniku. 


Oko 100 osnovaca iz Niša imaće priliku da predstavi Srbiju na ovom prestižnom događaju, a na pauzama između projekcija, oni će uz stručne moderatore - profesionalce iz sveta filma, učestvovati u panel diskusijama i radionicama koje za cilj imaju da decu nauče da aktivno promišljaju filmske sadržaje. Nakon poslednje projekcije, mladi žiri će glasati za najbolji film po sopstvenom izboru, a vrhunac događaja biće večernja ceremonija tokom koje će mladi prezenteri organizatorima u Erfurtu uživo objavljivati rezultate nacionalnih glasanja putem video konferencije, po uzoru na glasanje koje se sprovodi tokom izbora Pesme Evrovizije.


Filmovi koji će se ove godine boriti za naklonost mladih na celom kontinentu su švajcarsko-italijanska koprodukcija Devojčica u letu (Girl in flight) , finski film Revolucija drvenog konjića (Hobbyhorse revolution) i franckuski film Vale (Wallay).


Događaj u Srbiji sprovodi se pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije, a u organizaciji programa Slobodna Zona Junior i lokalnih partneraOdbora za ljudska prava Niš i Niškog kulturnog centra, te u saradnji sa bioskopom Cineplexx Niš.


Nagrada mlade filmske publike osnovana je sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, izgradi mostove za razmenu različitih gledišta, te poveća njihovu svest o važnim društvenim pitanjima i predstavlja svojevrstan obrazovno-vaspitni poligon za promovisanje filma i umetnosti među najmlađima. 

Izvor: Facebook event