Nagrade Trećeg Festivala američkog nezavisnog filma
Stanislav Milojković, FCS

U Domu Omladine Beograda održan je Treći Festival američkog nezavisnog filma na kom je publika imala priliku da vidi „drugu stranu” Amerike gde još uvek živi „duh” velikih prostranstava gde žive obični ljudi jake volje i nade, ali potisnutih osećanja.


Festival je trajao četiri dana tokom kojih je prikazano sedam ostvarenja. Gost festivala Vejn Robert, reditelj i scenarista filma „Kejti kaže zbogom”, održao je besplatnu majstorsku radionicu na temu kako izgleda put od nezavisnog filma do Holivuda.


Na festivalu je takođe prisustvovao i direktor fotografije filma „Buđenje Lilit”, Gregor Kresal.


Na zatvaranju festivala proglašeni su dobitnici nagrada IndieBelgrade 2017.


U sastavu žirija bili su: filmska kritičarka i predsednica žirija Ivana Kronja, reditelj Ivan Stefanović i direktor fotografije Miloš Spasojević.


Stanislav Milojković, FCS
Stanislav Milojković, FCS

Glavnu nagradu za najbolji film u celini festivala žiri je dodelio filmu „Priče iz Zapadne Virdžinije” (2016) čiji su scenaristi i reditelji Preston Piterson i Džejson Boeš.


Obrazloženje žirija za dodelu ove nagrade jeste izvanredno zaokružena dramska celina, čvrsta fotografija kao i veoma emotivna glumačka igra.

„Priča iz Zapadne Virdžinije” po prvi put je prikazana van SAD-a na Trećem Festivalu američkog nezavisnog filma, a preporuka je da zbog visokog kvaliteta ovog ostvarenja, film prikazuju i na još mnogo međunarodnih festivala.


Nagrada za najboljeg reditelja festivala pripala je scenaristi i reditelju filma „Kejti Kaže zbogom” (2016) Vejnu Robertsu.


Ovu nagradu IndieBelgrade2017 žiri dodelio je za poseban poetski senzibilitet, human i originalan pristup filmskoj priči kao i za uspešno vođenje čitavog glumačkog ansambla koji je dosegao visok umetnički domet u ovom filmu.


Nagradu za umetničku inovaciju žiri je dodelio direktoru fotografije Gregoru Kresalu za „Poseban snimateljski pristup” u filmu rediteljke Monike Demeš „Buđenje Lilit” (2016).


Obrazloženje za ovu nagradu žirija ovog festivala bilo je da je Kresal pokazao veoma hrabar pristup filmskoj fotografiji zbog koje je film postavio izvan klasične filmske naracije.


Izvor: Dom omladine Beograda.