Nastavnica iz Kragujevca među 50 najboljih nastavnika sveta
Pixabay

Udruženje „Živojin Mišić“ je i ove godine izabralo je predstavnike za takmičenje „Global Teacher Prize“. Ovo udruženje je nagradilo Katarinu Veljković prvenstveno kao Najboljeg edukatora Srbije, a zatim je odnela titulu Nacionalnog pobednika i time se plasirala na svetsko takmičenje.


Katarina Veljković je nastavnica računarstva i informatike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, a bila je jedan od tri kandidata iz SrbijeOna je učila više od 4000 đaka, od kojih je 30 odsto bilo inspirisano da nastavi sa daljim studijama, dok je oko 80 posto đaka otpočelo svoj biznis.


Pored Katarine Veljković koja je prošla u 50 najboljih, kandidati iz Srbije su bili Tatjana Marković Topalović, nastavnica fizike u Srednjoj školi „Dr Andra Jovanović“ u Šapcu i Dragan Kuveljić, učitelj u Osnovnoj školi „M. Stiković" u Prijepolju.


Cilj „Global Teacher Prize“ takmičenja je da istakne važnost nastavnika, budući da oni utiču ne samo na svoje učenike, već i na zajednicu. Takmičenje je obuhvatilo kandidate iz 179 zemalja, a Katarina Veljković je jedina nastavnica iz država bivše Jugoslavije koja je uspela da se plasira u najboljih pedeset.

Izvor: infokg.rs