Niš: Finale takmičenja za Frankofonu pesmu

FOTO: Facebook

Pored takmičarskog dela u kome se finalisti bore za glavnu nagradu, put u Francusku, ova manifestacija će imati i svoj revijalni deo. U njemu će učestvovati ženski hor SKC-a, kemerni sastav trio „Anima“ i jedan od pobednika ovog takmičenja, Miloš Unić.

Prema rečima muzičkog direktora Studentskog kulturnog centra, Miodraga Mladenovića najveći motiv mladim pevačima amaterima za učešće u ovom takmičenju je put u Francusku.

„Kao i svake godine, pobednik će za vreme muzičkog festivala boraviti u Francuskoj“, istakao je za internet novine „Južne vesti“, Miodrag Mladenović.

Regionalna polufinala ovog takmičenja održavala su se u: Kladovu, Nišu, Beogradu i Novom Sadu, a njihovi najbolji učesnici dobiće priliku da se predstave ljubiteljima pesme i poklonicima francuskog jezika u Nišu. Na takmičenju će učestvovati po dva predstavnika u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji iz gradova u kojima su se održavala polufinalna takmičenja, a njihove nastupe ocenjivaće žiri koji čine profesori francuskog jezika i stručnjaci iz oblasti muzike.

Iz Francuskog instituta u Nišu sa ponosom ističu da je u ovom takmičenju od njegovog nastanka ukupno učestvovalo više od 1000 mladih koji uče francuski jezik.

frankofona_pesma_2014_1024x576.jpg

FOTO: YouTube

Ovo takmičenje održava se u okviru obeležavanja meseca Frankofonije, a ulaz na nedeljno finale je besplatan.

Program obeležavanja meseca Frankofonije u Nišu, obuhvatao je projekcije francuskih filmova, izvođenje radio drame, veče posvećeno poeziji, koncert, likovnu izložbu Pavla Jovovića, nekadašnjeg stipendiste Francuskog instituta, koja će do 5. aprila biti otvorena u „Galeriji Srbija“, a 27. marta, Niš će posetiti i ambasadorka Francuske u Srbiji, Kristin Moro koja će na Filozofskom fakultetu održati predavanje o mestu Frankofonije u svetu.

Marija Milanović