Niš: Ko sme da sedne prekoputa malog Dušana?

Park Svetog Save u Nišu, okružen mnogim kafićima i restoranima, važi za jedan od lepših parkova u ovom gradu. Sa Crkvom Svetog cara Konstantina i carice Jelene u centru parka, predstavlja omiljeno okupljalište mnogih Nišlija.


U delu predviđenom za igranje šaha, na tri stola sa klupama i nadstrešnicom, istovremeno je moguće igrati devet partija šaha. Oko šahista je uvek gužva, igra se po sistemu ispadanja, takmičarski duh je uvek prisutan, a dobacivanje je ovde sastavni deo šaha. Svi oni koji svakodnevno igraju ovu, preko dve hiljade godina staru igru, veoma emotivno prihvataju svaki poraz i svaku pobedu.

Pixabay
Pixabay

Roditelji desetogodišnjeg Dušana Petrovića često šetaju ovim parkom, a mali Dušan voli da igra šah. Jedini problem je taj što retko ko od šahista iz parka sme da sedne prekoputa malog desetogodišnjaka. Starije kolege već dobro znaju za Dušanove uspehe. Posle samo tri godine igranja šaha u Dečjem kulturnom centru u Nišu, Dušan već ima tridesetak medalja na svom zidu.


Prvak Balkana u mlađoj kategoriji i treći na Balkanu u starijoj kategoriji, je svakako zavidan uspeh. Njegova veština se prepoznaje i ovde u parku, posebno kod brzopoteznih partija. Oštroumnim planiranjem i brzim prstima veoma lako dovodi protivnike u bezizlazne situacije.


Kada se partija završi, Dušan nastavlja šetnju sa roditeljima, a starije kolege šahisti imaju materijala za šalu na račun poraženog. Baš zbog toga je malom šampionu u poslednje vreme sve teže i teže da nađe protivnika među ovim veteranima. 


Sve je ovo normalno u svetu šaha, ovakve i slične scene možemo da vidimo i u mnogim filmovima i serijama, a šahisti iz parka verovatno i pomišljaju da su možda imali čast da sednu prekoputa budućeg prvaka sveta.