Niste bili? Gitarijada prvi dan samo za vas!

FOTO: Dragan Ilić

Ove godine je organizacija bila fantastična! Bilo je čak pet bina na kojima su četiri večeri nastupali domaći i strani izvođači. Ovo je nešto što nam govori da Gitarijada nije mali festival, a urkos tome uspeo je da ne podlegne komercijalizaciji. Kao i prošle godine, ulaz je bio slobodan za sve one koji su želeli da slušaju muziku. Za sve posetioce koji nisu bili iz Zaječara bio je organivan besplatan Rock Camp, a isti ti kamperi su dobili i bonove za hranu. Znači, jedino je bilo potrebno da volite muziku i dobru atmosferu i bili ste više nego dobro došli!

slajder3.jpg
FOTO: gitarijada.org

„Gitarijada je jedan od najznačajnijih događaja u Zaječaru i bilo bi šteta propustiti je. Svake godine dolazim ovde sa prijateljima, to je postalo neka naša tradicija. Ove godine nastupili su, zaista, kvalitetni izvođači i atmosfera je bila odlična”,rekla je za portal iSerbia.rs Jelisaveta iz Zaječara, inače, volonterka na ovom festivalu. Ona dodaje: „Protekle tri godine sam bila volonter na Gitarijadi. Mislim da ću se prijaviti i sledeće! To je odlično iskustvo, pruža mi priliku da učestvujem u organizovanju događaja, da vidim šta se dešava iza bine, da upoznam učesnike festivala, kao i volontere iz drugih gradova koji su došli na Gitarijadu”.

Dan prvi

Približavamo se mestu gde se održava festival. Već se čuje predgrupa i u vazduhu se oseća dobro raspoloženje. I pre nego što smo stigli do bine, znali smo da je ove večeri dobar provod zagarantovan! Pa kako i ne bi bio ako uzmemo u obzir to koji su današnji izvođači. Nestrpljiva publika gromoglasnim aplauzom pozdravlja tvorca benda Haustor koji nastupa sa svojim sastavom novijeg datuma Darko Rundek Cargo Trio. Publika vrišti, aplaudira (vrište i poneki iz press-a), dok Rundek, u sandalama i nehajno otkopčane košulje sa osmehom na licu, pozdravlja publiku i počinje svoj nastup.

Bilo je pesama sa novog albuma Mostovi - Clouds, Mostovi, Mjenjamo mjesto, bilo je pesama sa prvog albuma ovog tria Plavi avion, ali je ovaj sastav publiku počastio i nekim starijim pesmama: Uzalud pitaš, Makedo, Apokalipso... Maestralni nastup Rundek završava duhovito, rekavši kako se nada da će žiri biti blagonaklon prema njima.

Ako niste upoznati sa Gitarijadom, srž ovog fetivala čine demo bendovi koje ocenjuje baš taj žiri koji je Rundek spomenuo. Oni se takmiče prvo u dve polufinalne, a oni najbolji odmeravaju snage u finalnoj večeri, nadajući se da će baš oni poneti titulu pobednika Gitarijade. Upravo zbog ovoga je kasnije i Rundek istakao ozbiljnost festivala: „Mislim da je veoma važno da postoji Gitarijada, da postoje ovakva mesta gde se novi bendovi mešaju sa starima. Ovo nije festival koji samo niže svoje hedlajnere, već pruža šansu i ovim raznim mladim bendovima”.

IMG_6037_copy.jpg
FOTO: Dragan Ilić

Ekskluzivno za portal iSerbia.rs, Rundek objašnjava simboliku novog albuma Mostovi: <„Kako ne bi bilo simbolike u nazivu albuma? Ima li simboličnije stvari od mostova? Baš je zbog simbolike tako i nazvan! Mostovi su simbolični na razne načine: spajaju, recimo, dve obale... Šta je između te dve obale? Most! Mostovi su, pak, istovremeno ni tu ni tamo, oni su negde između, u nekom zaustavljenom prostoru i vremenu”.

rundekpress.jpg
FOTO: gitarijada.org

Budući da se u publici našlo dosta mladih ljudi, a zbog toga što je iSerbia.rs portal namenjem mladima, postavila sam sledeće pitanje: Veliki broj mladih sluša vašu muziku, koja je vaša poruka za njih?. Isprva se zbunio malo, ali je ubrzo kroz osmeh i onim njegovim dobro poznatim, pomalo buntovničkim, tonom odgovorio: „Slušajte pažljivo!” Sada se već i ja smejem, ne izdržavši da zadržim ozbiljan look novinarke.

IMG_5991_copy.jpg
FOTO: Dragan Ilić

Pod utiskom trčim opet do bine gde je već otpočeo koncert Gibonni-ja i Vlatka Stefanovskog. Publika još jednom skače, još jednom vrišti, još jednom zajedno sa izvođačem peva sve pesme. Vladimiru iz Beograda, koji kaže da je sada prvi put na Gitarijadi, ovaj je nastup bio najbolji: „Nastup Gibonni-ja mi se najviše dopao! Ozvučenje je bilo odlično, atmosfera fenomenalna, šta više tražiti od koncerta”?

Nakon nastupa, i Gibonni je istakao važnost festivala.: „Gitarijada je bila značajna i onda i danas još više. To je bila velika škola za nas mlade. To je za mladi bend, čiji su članovi imali po 19 godina, bila velika stvar", rekao je on i dodaje da mu jedan deo publike zamera na tome što je prekritičan na taj period. „Mislim da ne bih bio pošten kada ne bih rekao da smo mi tada bili bend koji je imao jednu vrednost, a to je bila energija. To je bio entuzijazam i nema dućana u kome možeš kupiti entuzijazam. Znači, bili smo jedan iskren i pravi bend”.

IMG_6337_copy.jpg
FOTO: Dragan Ilić

Nakon ovoga, nastupa Nikola Vranjković koji je posetiocima Gitarijade doneo nešto smireniju atmosferu. Ovim nastupom se završava prvi festivalski dan... Puna utisaka odlazim kući...

Nastavak sledi.