Novi roman Mladena Vurune!
Vojna akademija

Nastavljajući u hronološkom pogledu tamo gde je stao s romanom Kutija sa

fotografijama i pripovedajući o vremenu velikog praska koji je izmenio naše živote na  samom kraju osamdesetih i na početku devedesetih, Vuruna premešta mesto radnje u  Sloveniju i, pre svega, u Zagreb. 


Junaci romana Košulja sa likom Če Gevare jesu mladi ljudi koji iz hedonističkog i  samozaboravnog novog talasa Beograda osamdesetih odlaze na vojni rok koji služe u Sloveniji, gde, uza sve napetosti i dril vojničkog života, nastaje jedno uzbudljivo prijateljstvo. 


Vođen tim prijateljstvom, glavni junak romana odlučuje da posle odsluženja vojnog  roka sa svojim prijateljem ostane u Zagrebu, gde upoznaje i Luciju, prijateljevu sestru.  Predstavljajući Zagreb krajem osamdesetih i početkom devedesetih, roman Košulja sa likom Če Gevare upečatljivo prikazuje mlade ljude koji traže sebe, otkrivaju svoja interesovanja i prepoznaju prve nesporazume sa svetom i okolinom. 


Ubrzo, istorija progovara na sav glas, potiskujući njihove planove, namere i očekivanja, ljubavi i prijateljstva u drugi plan. Glavni junak romana odlazi iz Zagreba, ali je i decenijama kasnije svestan da mora da ispriča svoju zagrebačku priču i priču svojih nekadašnjih prijatelja. 


U drugom toku romana pisac vešto pripoveda o jednoj mogućoj priči druge

Jugoslavije u kojoj se prepliću visoka politika i diplomatija, obaveštajne službe i terorizam,  unutrašnji i spoljni neprijatelji, ljubavne afere i običan ljudski život. 


Mladen Vuruna (Zemun, 1963) završio je studije tehnološke hemije na Vojno-tehničkoj akademiji, a nakon toga i magistarske studije iz oblasti organske hemijske tehnologije na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu. Doktorsku disertaciju, čiji je eksperimentalni deo rađen na Univerzitetu u Dortmundu, odbranio je na Vojnoj akademiji. Autor je i koautor više naučnih i stručnih radova i jednog udžbenika. Mladen Vuruna je oficir i profesor na Vojnoj akademiji.

Arhipelag
Arhipelag

Vuruna je devedesetih objavio knjigu pesama Pleme i knjigu priča Ogledala.

Poslednjih godina u izdanju Arhipelaga objavljena su već dva romana ovog pisca: Kutija sa  fotografijama i Sedam jezivih dana. Priče Mladena Vurune zastupljene su i u tri antologije savremene srpske književnosti objavljene u Srbiji.