Održan 5. Sajam peglanih kobasica u Pirotu

FOTO: TOPirot

Kao i svake godine organizovan je dobar sajam na dobrom mestu. Pirotska peglana je postala poznati brend ovog kraja i gotovo da nema osobe koja ne zna o njoj.
Naime, pirotska peglana kobasica je takva vrsta kobasice koja se najčešće pravi od junećeg, magarećeg, konjskog, kozjeg mesa i uglavnom se kombinuju dve vrste pomenutih. Kobasica se pravi pred kraj godine, decembra meseca i suši na promaji uz svakodnevno peglanje. „Dug, ali ne i težak proces za one koji rade to sa uživanjem“, kaže Goran Stefanović jedan od izlagača.

Ovaj sajam svake godine svečano otvara srpski televizijski voditelj Zoran Kesić, a na ovogodišnjem sajmu pridružio mu se Prljavi inspektor Blaža. Zoran Kesić je otvorio sajam poznatom svojom replikom „Peglaj Pirote, veseli se Srbijo“, a Blaža je čak smislio i kratku pesmu za Pirot i peglanu kobasicu. Za drugi dan je bio zadužen bend Snežane Branković „BSB“ koja je oduševila posetioce svojim glasom.
Ove godine, proglašen je pobednik, Žarko Petrović sa štandom pod nazivom „Našti malijat“, a on je ujedno i najmladji član od samo 14 godina.
%C5%BEarko%20petrovic%20pobednik%20peglane%20kobasice_1000x0.jpg
FOTO: Alo.rs

„Ovaj sajam je dobra stvar za naš grad i za razvoj turizma, zato što se pruža piroćancima da svoj rad pretvore u novac. Sviđa mi se organizacija i sada sam po prvi put na ovom sajmu. Zaista je divna atmosfera i nadam se da ću i do godine doći opet na sajam, jer mi je veoma blizu.",kazala je Aleksandra Stojanović.

Broj posetilaca je ove godine bio za nijansu manji nego prethodne, možda zbog vremenskih uslova, jer uglavnom dolaze turisti iz susedne nam Bugarske, a možda zbog cene kobasice ili pak cene ulaznica, ko zna.