„Okupirani bioskop“ zatvorio 11. Beldoks festival
Facebook

Na svečanom zatvaranju objavljeni su dobitnici nagrada u okviru dva takmičarska programa - domaćeg i međunarodnog. Nagrada za najbolji film domaćeg takmičarskog programa pripala je filmu Mladena Kovačevića „Četiri godine u 10 minuta“, dok je najbolji u međunarodnom programu film reditelja iz Turske Gurkana Kelteka (Gurcan Keltek) „Meteori“.

Beldoks
Beldoks

Na kraju festivala prikazan je film Senke Domanović „Okupirani bioskop“, kojem je pripala posebna nagrada direktora festivala „za vanredno uspešan kinematografski narativni izraz u potrazi za uređenim društvom i napretkom srpske kinematografije“.


„Postavlja se pitanje kako jedan film koji preispituje privatizaciju uopšte može da se pusti u prostoriji koja se zove „Kombank“ dvorana. Taj paradoks je očigledno stvorio neku nelagodu među ljudima, zato bih pozvala sve da razmisle o tome šta su javni prostori bili, šta su oni danas, da li su nam potrebni i na koji način se borimo za njih“, izjavila je Senka Domanović po primanju nagrade.

Beldoks
Beldoks

Film prati oko 200 mladih aktivista iz sfere kulture i umetnosti koji su okupirali bioskop „Zvezda“ 2014. godine. Različite društvene grupe ujedinile su se sa istom namerom – da preuzmu stvar u svoje ruke, ali kako se ispostavlja sa potpuno različitim idejama šta je rešenje. 


Tokom osam dana na „Beldoks“ je prikazano 98 filmova, podeljenih u 14 programskih celina u 11 bioskopskih dvorana.