Opera Srpskog narodnog pozorišta priprema novi spektakl!
Promo

Priča o Vladimiru i Kosari jedno je od najstariji predanja i ljubavnih priča na Balkanu. To je tragična ljubavna priča iz vremena pre Romea i Julije, Tristana i Izolde, vremena pre Nemanjića. Svedočanstvo o ovoj velikoj ljubavi i njenom tragičnom kraju, osim u brojnim umetničkim delima koja su govorila o njoj, i danas, kako i u prohujalim vekovima, čuva se u Veljim Nikolićima, nadomak Bara.


Ovo opersko delo govori o fragmentu istorije Balkana, ali Vladimir, Kosara, car Samuilo i Vladislav nisu samo istorijski likovi, oni poseduju i svoj unutrašnji odraz u srebrnom jelenu, srni, vuku i medvedu.


„Opera „Vladimir i Kosara“ je zamišljena kao velika istorijska freska, ali je istovremeno i san. U snolikim scenama upotrebljavamo velike lutke, a svaki od likova ima svoj parnjak u nekoj zveri – Kosara je srebrna srna, Vladimir srebrni jelen, car Samuilo veliki medved, a Vladislav crni vuk“- rekao je reditelj Aleksandar Nikolić i dodaje da ovo delo vodi što dalje od realizma. „U operi reč nije dominantna, samo je informacija. Muzika je podtekst, ona slika emociju i značenje te reči. Svetlo i vizuelno takođe mogu da budu dodatni jezik. Želim da odvedem operu iz realizma, da je vodim putem koji je često riskantan.“


 Ponos, dostojanstvo, ljubav, izdaja pa pokajanje, sve to zajedno čini najstariju ljubavnu priču sa ovih prostora. Vladimir i Kosara su priča koja se prepričava, koja inspiriše, seli se kroz epohe i javlja pod nekim drugim imenima i oblicima, već više od 10 vekova.


Predstavu režira Aleksandar Nikolić, koreografiju je uradio Aleksandar Ilić, a delom Stevana Divjakovića dirigovaće gost iz Bugarske Dian Čobanov.

Karte za premijeru su već rasprodate, pa je tako pozorište dodalo još jedan termin: utorak, 29. mart, a karte su u prodaji, na blagajni Srpskog narodnog pozorišta.


Ovom premijerom, Srpsko narodno pozorište obeležiće 161. sezonu. Opera „Vladimir i Kosara" deo je programskog luka „Seobe“, kojim se nastavlja niz kulturnih događaja u okviru projekta Evropske prestonice kulture tokom 2022. godine u Novom Sadu.