OSSI: Uspešno je završen projekat i očekivanja su ispunjena!
Milica Andrić

Nakon dva meseca pripremanja, slušanja vebinara i smišljanja ideje, ekipa srednjoškolaca grada Kraljeva odnela je pobedu projekta „Svetionik znanja” koji je organizovan od strane Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, a finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta. U pitanju su četiri srednjoškolke: Milica Dukanac, Maša Vukobratov, Tamara Savić i Ivana Krasić koje su pomoću mentora Tanje Krneta i koordinatora Dragana Roganovića osmislile projekat „Kingstown For Students”


Radi se o petodnevnoj manifestaciji koja će krajem avgusta sledeće godine okupiti studente iz sedam bratskih gradova Kraljeva. Cilj ovog projekta jeste da se podstakne interkulturalnost kroz koji će se razviti omladinski turizam grada Kraljeva


Kada sam pitala jednog od koordinatora i organizatora projekta, Milanu Veljko o utiscima, ona je za iSerbia portal izjavila:


„Očekivanja su i više nego ispunjena! Mi smo nekako, od samog početka projekta, duboko u sebi verovali da će svi srednjoškolci sa svojim idejama, maštom i preduzimljivošću uspeti da izguraju do kraja svoje projekte. Baš to se i desilo – došli smo na Avalu i svi su jedva čekali svojih dvadeset minuta kako bi ponosno izneli ono na čemu su marljivo radili prethodna dva meseca. Iz ugla jednog od organizatora, osećaj je i više nego fantastičan!”


Milica Andrić
Milica Andrić

Učenici su od samog otvaranja projekta „Svetionik znanja” imali jednom nedeljno vebinare kroz koje su ih stručnjaci „obučavali” i davali im korisne savete iz svoje struke, poput preduzetništva, digitalnog marketinga, rada na projektu i slično tome.


Kako Milana kaže, upravo to je bio jedan od kriterijuma za pobedu. Bilo je potrebno da učenici marljivo rade na svojim zadacima, predaju ih u rokovima i funkcionišu sa svojim timom kao jedno.


Istakla je da je jako teško raditi kao tim, ali da su organizatori prezadovoljni kako su se učenici, a i oni sami, snašli u ovom projektu, jer je za svakog od njih to bilo prvi put.


Pored vebinara, još jedan kriterijum za pobedu bila je i prezentacija koja je morala imati dobar sadržaj kao i održivost projekta.


„Ideja o ovom projektu postoji još od prošle godine, kada smo je, doduše ne u ovom obliku, podneli kao predlog za finansiranje Ministarstvu omladine i sporta. Međutim, tom prilikom zbog manjka iskustva, bili smo odbijeni. Naime, nismo poslali predlog projekta brzom poštom, pa on nije stigao u zadatom roku. Ove godine smo promenili nekolino stvari i odlučili se za neke, ne toliko ključno drugačije ciljeve i ideje. Mnogo nam se više dopada ovogodišnji Projekat od prošlogodišnjeg. Opet je i ovo dokaz da se sve dešava sa razlogom. Na samu ideju smo došli jer smatramo da je potrebna, kako lokalnim zajednicama, tako i samim srednjoškolcima. Mnogo imponuje i jednima i drugima, pogotovo srednjoškolcima, jer dobijaju tu „moć da nešto promene i da svoju okolinu razvijaju na bolje. Veliku podršku dobili smo od partnerskih organizacija, koje su ujedno bile i koordinatori. Oni su, pored nas, gurali srednjoškolce, motivisali ih i radili sa njima tokom ova dva meseca. Iskreno se nadam da će svoju podršku i dalje nastaviti da im pružaju”, rekla je Milana Veljko za iSerbia portal.

Milica Andrić
Milica Andrić

Pitala sam Milanu na koji način su motivisali učenike da ne odustanu, s obzirom na to da je projekat prilično dugo trajao, a ona je istakla da je to bio najteži deo ovog projekta.


„Kada imate ispred sebe šezdeset srednjoškolaca, petnaest mentora i isto toliko koordinatora, zamislite kako tek ta komunikacija izgleda! Nije bilo lako, ali nije ni predstavljalo veliki problem. Postoje i timovi, kao i učesnici koji su blagovremeno odustali od Projekta, a razlozi su bili raznorazni. Mi smo se uvek trudili da biramo zanimljive i bliske teme učesnicima, same govornike koji će ih kroz vebinare motivisati i dati im snagu za dalje. Smatram da srednjoškolce pored stalne motivacije, treba naviknuti i na jednu radnu atmosferu, jer će se već danas-sutra susresti baš sa tim.“


Projekat „Svetionik znanja” još nije gotov! Naime, prvih šest timova će dalje raditi sa Svetionikovim projektnim timom na potpunoj realizaciji svoga projekta, a prva tri tima će imati i pomoć kod samog pisanja projekata i apliciranja na pozive.


Za kraj, Milana je za iSerbia portal izjavila, kako mladima koji su učestvovali u projektu, tako i onima koji nisu, da nikada ne odustaju od svojih snova i da je svaka njihova ideja moguća i ostvarljiva, a da je jedino potrebno da pronađu način za to!


Milica Andrić
Milica Andrić

Jedna od učesnica ovog projekta, Nevena Stojmenović, koja je predstavljala tim Beograd II, za iSerbia portal izjavila je sledeće:


„Jako sam zadovoljna sa ovim projektom. Ovo je bila divna prilika za nas srednjoškolce da se oprobamo u rešavanju bitnih problema u našem gradu. Na mene je ostavljen veoma pozitivan utisak, a pre svega ovo je bilo divno druženje. Zadovoljstvo mi je što sam učestvovala jer je ovaj projekat dosta doprineo mom znanju. Kroz rad smo se suočavali sa mnogim problemima, ali smo isto tako shvatili da ništa nije nemoguće.”

Milica Andrić
Milica Andrić