Otvorena izložba „Moj kraj, zamišljen i nežan”
Wikimedia

Radi se o izložbi koja je u mogućnosti da nam prikaže život i stvaralaštvo Jesenjina, lične predmete, fotografije, autograme.


Sergej Jesenjin je bio značajna figura srebrnog veka ruske književnosti. On je čovek koji je uspeo da prodre u dušu miliona ljudi koji su upoznati sa njegovim pesmama, i to ne samo u Rusiji, već širom sveta.


Izložba govori o ulozi zemskih škola u obrazovanju i vaspitanju seoske dece, a između ostalog i o pesniku. Izloženi su portreti pesnika, rad slikara S.F. Jesuševskog, L.I. Šarlemanja, J.P. Lavrentjeva. Ima i slika na kojima je prikazana rodna kuća pesnika.

Wikimedia
Wikimedia

Neponovljiv kolorit daju predmeti iz roditeljskog doma pesnika: peškir, košulje, vreteno, glinena posuda. Posebnu pažnju bi mogle da privuku i naočare majke pesnika, Tatjane Jesenjine. Takođe, posetioci će biti u mogućnosti da vide i pesnikove lične stvari - prsluk, mastionicu, pero.


Fotografije na izložbi predstavljaju period od 1909. do 1925. godine.


I kao što reče savremeni slovenski pesnik i prevodilac stihova Jesenjina P. Borodulin: „Jesenjin je, najpriznatiji i najvoljeniji pesnik slovenskog sveta. On je duboko ruski, što znači, iskonsko slovenski” .


Tekst napisan u okviru projekta „Život u Big data eri - nauči šta je vest


Tijana Jeremić
Tijana Jeremić