Pobednici „Slobodne Zone”: ove filmove ne smete propustiti
Olivera Inđić (Slobodna Zona)

Odlukom članova međunarodnog žirija - direktora Filmskog festivala u Marseju Žan Pjer Rema, filozofa i programskog koordinatora Multimedijalnog instituta MaMa u Zagrebu Petra Milata i režisera Vladimira Blaževskog, Nagrada za najbolji angažovani film u međunarodnoj selekciji pripala je filmu Jadnici” reditelja Lađ Lia.

„Film, pre svega, pleni žestinom prikazanog naličja francuskog savremenog društva. Činjenica da je radnja filma smeštena u isto ono parisko predgrađe u kome su pre čitava dva veka, u vremenu divljeg kapitalizma, živeli junaci kultnog romana Viktora Igoa, izaziva vrlo sumorne asocijacije vezane za današnjicu. Funkcionalno i nadahnuto koristeći filmski jezik i filmska izražajna sredstva, autor stvara dramatičnu, emocionalnu i višeznačnu priču koja će se pamtiti”, navedeno je u obrazloženju žirija.

Nagrada za najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji „Horizonti Balkana” dodeljena je filmu „Čudovišta”, reditelja Mariusa Olteanua


Montažerka Nataša Pantić je u ime žirija regionalne selekcije, koju čine i predsednik žirija producent Gijom De Sej i istraživač i predavač na Univerzitetu u Kopenhagenu Petar Mitrić, istakla je da ovaj film formalno upečatljivim stilom istražuje temu o kojoj se ne priča ne samo u Rumuniji u kojoj se dešava radnja filma, već u većini balkanskih zemalja.

„Suptilna i uverljiva izvedba glavnih aktera uvlači nas u intimni svet bračnog para koji se bori da sačuva međusobno poštovanje nakon što se njihova romantična veza završila. I u tome uspeva, uprkos svim društveno nametnutim predrasudama”, dodala je Pantić.

Nagradu u kategoriji „Human Rights” odneo je film rediteljke Dane Budisavljević, koji je ove godine privukao najviše pažnje - „Dnevnik Diane Budisavljević”. Stoga i ne čudi da je upravo ovo ostvarenje pokupilo najviše glasova posetilaca „Slobodne Zone” i samim tim osvojilo nagradu publike.


Posebno priznanje u međunarodnoj selekciji „Slobodne Zone” dodeljeno je reditelju Suhaibu Gasmelbariju za dokumentarni film „Razgovor o drveću”.

Olivera Inđić (Slobodna Zona)
Olivera Inđić (Slobodna Zona)

Za film „Umetnost sećanja” posebno priznanje u regionalnoj selekciji dodeljeno je režiserki Jeleni Radenović. Ovo je drugi film beogradske autorke i podseća nas, kroz prikazivanje spomeničkog nasleđa, na prebrzo i neopravdano zaboravljene periode naše novije istorije.


Srednjoškolski žiri koji čine Iva Milojković, Milica Todorović, Rasko Šarčević i Sergej Lišanin, predsednica žirija Marina Stepanoski u selekciji „14+” za najbolji film proglasila je „Zvezda od sto kila” rediteljke Mari-Sofi Šambon.

Da podsetimo, u Dvorani Kulturnog centra u Beogradu, danas će se održati još tri projekcije:

  1. od 17h film „Jadnici”
  2. od 19h film „Kordiljeri snova”
  3. od 21h film „Tusta”
Više o „Slobodnoj Zoni” na bis možete pročitati na ovom linku


Izvor: Slobodna Zona