Počeo je Kazankult festival u Kladovu
Pixabay

Ova predstava deo je festivala koji traje od 27. do 28. avgusta, i time se Kladovo pridružuje prvim gradovima u Srbiji koji su otvorili svoje pozorišne dvorane, nakon zabrane koja je nastupila zbog sprečavanja širenja korona virusa.


„Ljubavni vremeplov“ je pozorišni komad u dramatizaciji i režiji glumice Vesne Stanković. Zasnovan je na istorijskim činjenicama i govori o čuvenim ljubavima najistaknutijih srpskih ličnosti tokom poslednjih 200 godina. Kroz pripovedačku predstavu u trajanju od 90 minuta, glumica Vesna Stanković upoznaje nas sa pojedinostima iz života i ljubavima srpskih velikana, pisaca, naučnika, vladara, muzičara i glumaca.


U ovom pozorišnom komadu uživaćemo u čuvenoj ljubavnoj priči legendarnog junaka Hajduk Veljka i Čučuk Stane. Upoznaćemo ljubavi Knez Mihaila, Alekse Šantića, Laze Kostića, Živojina Mišića, Vladislava Petkovića Disa, Jelisavete Načić, Vaska Pope, Đure Jakšića, Desanke Maksimović, Milutina Milankovića, a setićemo se i priče o ljubavi glumačkih legendi - Milene Dravić i Dragana Nikolića.


Svaka od ovih priča „Ljubavnog vremeplova” praćena je muzikom iz tog perioda. Kako se pojedine pesme gotovo više nigde ne mogu čuti, ova predstava je i zanimljiv muzički vremeplov. Sve kompozicije izvode se uživo uz pratnju klavira i gitare. 


U programu, pored glumice Vesne Stanković, učestvuje i muzičar Vladimir Preradović Lord

Promo - Repertoar festivala
Promo - Repertoar festivala

U okviru „Kazankult festivala“ održaće se još i:

  • promocija knjige „Guslarke i sviračice na tradicionalnim instrumentima”, autorke Ive Nedić;
  • koncert izvornog orkestra pod vođstvom Jovana Todorovića i Stefana Radovanovića, kao i 
  • projekcija dokumentarnog filma: „Svirala od jedanaest pedalja” autorke Zdenke Golubović Tomić. Film prati proces izrade i demonstraciju izvođenja melodija na starom narodnom pastirskom instrumentu rikalu ili bušenu.

Program se realizuje u organizaciji Bibioteke „Centar za kulturu Kladovo“,  uz sve propisane mere zaštite. Ulaz je slobodan.