Pogledajte projekciju ovog dokumentarnog filma

FOTO: CRI

Kao doktorantkinja Fakulteta dramskih umetnosti, Marina Kovačević je sa idejom umetničkog istraživanja dobila mogućnost da uđe u Okružni zatvor i uradi dramatizaciju predstave po motivima romana Fjodora Mihajloviča Dostojevskog „Zapisi iz podzemlja“.

U najvećim kazneno-popravnim zavodima u Srbiji, predstava „Zapisi iz ćelije broj 12“ je izvedena čak 17 puta, a rađena je sa osuđenicima Okružnog zatvora u Beogradu.

Istoimeni dokumentarni film koji govori o kreativnom procesu spremanja predstave, izvođenju u kazneno-popravnim zavodima, ali i o uspešnoj rehabilitaciji osuđenika, premijerno je prikazan na poziv organizatora sa instituta za performativne umetnosti u Njujorku na Međunarodnoj naučnoj konferenciji, a potom i u nekim američkim federalnim zatvorima.

140814_20_768x510.jpg
FOTO: CRI

„Velika je odgovornost i rizik izvoditi osuđenike iz zatvorenog odeljenja koji su okarakterisani kao bezbednosno rizični u jednu ovakvu avanturu, ali njihov odnos prema ovom projektu i čitavom procesu prevazišao je sva očekivanja“, kaže autorka predstave i dokumentarnog filma.

Iz ove ideje, koja je nastala 2013. godine, Marina Kovačević je osnovala Centar za rehabilitaciju i imaginaciju.

Centar se posebno fokusira na pozorišne susrete sa ličnim i socijalnim problemima lica na izdržavanju kazne zatvora, omogućavajući im da razviju životne veštine koje će im olakšati uspešnu reintegraciju u društvo. U produkciji centra realizovano je više projekata sa kažnjenicima Okružnog zatvora u Beogradu, kao i sa pacijentima Klinike za psihijatrijske bolesti „dr Laza Lazarević“.

Za iSerbia portal, Marina Kovačević kaže da je predstava podjednako uticala kako na osuđenike glumce, tako i na osuđenike gledaoce, jer im je sadržaj dovoljno blizak, a istovremeno nudi materijal za transformaciju i promenu. Takođe, ističe da ako želite da uradite ozbiljan dokumentarni film, taj proces zaista iziskuje dosta vremena i posvećen rad.

O uspešnoj rehabilitaciji kroz umetnost, posle projekcije filma u Domu omladine, govoriće bivši zatvorenik, ali i nosilac glavne uloge u predstavi i filmu Đorđe Vasiljević i idejini tvorac predstave i filma Marina Kovačević.
Marina ističe da su ovakvi projekti korisni i za ljude koji u njima učestvuju, ali i za zajednicu, jer je svima cilj korekcija ponašanja i smanjenje kriminaliteta, a u planu joj je promocija ovog filma na festivalima u Evropi i u zatvorima kao primer uspešne rehabilitacije kroz umetnost.

Za sve posetioce ulaz je slobodan.

Ana, druželjubiva i radoznala studentkinja; voli da piše, vodi intervjue, istražuje i pohađa razne edukativne kurseve.