Poklanjamo karte za 10. Beldocs festival

FOTO: Facebook

Najveća novina jeste da će u vreme trajanje Beldocs-a u Beogradu biti održan i Beldocs market, kofinansiran sredstvima programa Evropske unije Kreativna Evropa, kojeg je prvi put podržao Media program, najveći i najznačajnijih Evropski fond, u okviru koga postoji mogućnost za pomoć u četrnaest kategorija – od razvoja projekata do edukacije i pomoći festivalima. Tako će Beldocs, kao jedini festival dokumentarnog filma u regionu sa marketom, postati mesto na kome će profesionalci u ovoj oblasti jednom godišnje biti u prilici da se suočavaju i upoznaju sa potencijalnom potražnjom u regionu, kao i svim aktuelnostima. To će biti jedinstven market, koji će otvoriti vrata svojim emiterima, kako bi prodavali svoje filmove i kako bi se otvarale nove mogućnosti za filmske dokumentariste.

Jubilarni Beldocs biće podeljen u 11 programskih celina: Srpski takmičarski i revijalni program selektovao je Marko Grba Singh, a za Međunarodni takmičarski, pobrinuo se Greg Di Kjur. U domaćem programu biće predstavljeni premijerni naslovi, dok Međunarodni takmičarski program donosi pregršt vrhunskih dokumentarističkih ostvarenja i pobednika velikih festivala dokumentarnih filmova.

Srpski takmičarski program:
1. Mladen Kovačević, filmski reditelj iz Srbije
2. Thierry Detaille, filmski producent iz Brisela
3. Tea Lukač, filmska rediteljka iz Srbije

Međunarodni takmičarski program:
1. Andreas Horvath, filmski reditelj iz Austrije
2. Robert Zuber, producent i reditelj iz Hrvatske
3. Adrijana Stojković, filmska rediteljka iz Srbije

Kao i dosad, Beldocs će predstaviti brojne naslove u programskim celinama kao što su Biografski dokumentarci (koji će ove godine predstaviti životne priče vrlo živopisnih likova kao što su Ingrid Bergman, Helmut Berger, Mihail Tal…), Muzičko-plesni filmovi (gde se mesta našlo za Kiki, pa Chanu, Frenka Zapu, Roling Stonse…), retrospektiva jedne susedne zemlje (u ovom slučaju Hrvatska i to iz perspektive žena reditelja), te retrospektiva jednog autora, domaćeg i stranog (izbor je pao na Gorana Markovića i holandsku dokumentaristkinju Alionu van der Horst).

Jubilarni 10. Beldocs ugostiće brojne dokumentariste iz čitavog sveta, kojima će se priključiti i gosti koji dolaze povodom marketa. To su samo neka od iznenađenja koje donosi jubilarno izdanje Beldocs-a.

Da biste dobili dve besplatne karte za neke od ovih filmova, posetite našu Fejsbuk stranicu, potražite na tajmlajnu objavu ovog teksta sa naznačenom AKCIJOM i odatle podelite objavu. Poklanjamo 6 x 2 karte za najbržih šestoro!

Ukoliko osvojite karte, imaćete priliku da pogledate neke od sledećih filmova:

1. Marta i Niki - Marta i Niki je dokumentarac o plesu, odnosno o dve mlade žene koje osvajaju svet pomoću hip hopa. Uglavnom su muškarci dominirali celom uličnom plesnom scenom. Sve do sada kada konačno imamo dve žene koje su u centru pažnje. Marta i Niki su prve žene u istoriji koje su postale svetski šampioni u hip hop uličnom plesu. Film prati njihovu borbu da budu priznate, da ostvare svoje ciljeve i snove, a gledaoci moraju da osete koliko je teško uspeti, i to ne samo na plesnom podijumu, već i u areni gde ima jako malo žena. Ovo nije film o pobeđivanju ili gubljenu, ovo je film o tome da ljudi rade ono u šta veruju. Za ovaj film delimo 2x2 karte za Bioskop Fontana / 9. maja 2017. u 19:00

Marta_i_Niki.jpg

FOTO: Beldocs

2. Mr. Gaga - Ohad Naharin, umetnički direktor plesne trupe Batševa, smatra se za jednog od najznačajnijih svetskih koreografa. Susrevši ga na prelomnoj tački ličnog života, ovaj živahan i pronicljiv dokumentarac predstaviće vam čoveka sa snažnim umetničkim integritetom i izuzetnom vizijom. Sniman tokom osam godina, ovaj film režisera Tomera Hejmana kombinuje intimne snimke proba sa obimnim, do sada neobjavljenim arhivskim materijalom i plesnim scenama od kojih zastaje dah. Ova priča o umetničkom geniju koji je redefinisao jezik modernog plesa garantovano će vas naterati da i sami zacupkate. Za ovaj film delimo 2x2 karte za Centar za kulturu Vlada Divljan / 10.05.2017. u 21:00

MR_GAGA.jpg

FOTO: Beldocs

3. Kiki - U Njujorku, LGBTQ pripadnici etničkih manjina skupljaju se na pristaništu u Kristofer ulici gde uvežbavaju svoj performans zasnovan na plesu koji su početkom devedesetih proslavili Madona spotom za pesmu Vogue i dokumentarni film Pariz gori. Dvadeset pet godina nakon ovih kulturnih dostignuća, nova i potpuno drugačija generacija mladih pripadnika LGBTQ populacije formirala je aktivističko-umetničku potkulturu pod imenom Kiki Scena. Za ovaj film delimo 2x2 karte za Dom omladine Beograda / 11.05.2017. u 22:00

KIKI.jpg

FOTO: Beldocs

Čekamo vas od 8. do 15. maja, na 10. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs.

Pročitajte i:

Basketaši osigurali plasman za WT u Japanu
U Vršcu analiziramo granice slobode
Niš: Raznovrstan program u Noći muzeja