Poznati komadi i tri premijere u KPGT-u
Jovana Pantić

Pozorišna publika je navikla da već dve decenije, u svim raspoloživim delovima autentičnog prostora Stare šećerane (Radnička 3, Beograd), biva aktivni učesnik procesa koje pokreću predstave sa repertoara KPGT-a. Time ovaj kulturni prostor prkosi stavu da je pozorište tek zgrada, već ga kreira mestom promišljanja sveta, analizirajući društvo, politiku, istoriju, pozorište itd. kroz različite umetničke forme.

„Gvozdeni repetoar” tokom januara i februara

Poznat po komadima koji se izvode već 40, 30 ili 20 godina, KPGT nastavlja da predstavlja svoj mladi ansambl kroz predstave sa svog „gvozdenog repertoara”:

  • Buba u uhu”, Žorž Fejdo (režija: Ljubiša Ristić) – 23. i 25. januar; 1, 6, 13. i 21. februar od 20 časova;
  • Ričard III”, Vilijam Šekspir (režija: Ljubiša Ristić) – 22. januar; 8. i 16. februar od 20 časova;
  • Psovanje publike”, Peter Handke (režija: Ljubiša Ristić) – 24. januar; 2, 7. i 14. februar od 20 časova.

U novoj godini i novi naslovi

U januaru i februaru, održaće se i tri premijere. Naime, reč je o komadima rađenim po romanima Veliki pad” i „Don Huan” Petera Handkea i „Ljubavna priča” Puriše Đorđevića. Ovo nisu ni adaptacije, a ni dramatizacije, već pozorišni komentar tema, ideja i pitanja, kako se od KPGT-a i očekuje, a sve to pod rediteljskom palicom Ljubiše Ristića

Promo
Promo

Dela Petera Handkea, senzacionalnog nobelovca, biće deo sezone velike moderne evropske dramaturgije na nemačkom jeziku. U okviru nje, pod zajedničkim naslovom „Siroti B.B. i njegova deca”, u martu će biti izvedeno po jedno delo Hajnera Milera i Franca Ksavera Kreca, a kasnije i drama, poezija i eseji Bertolta Brehta.

Ljubavna priča” Puriše Đorđevića je roman o tragikomičnoj sudbini jednog diplomate koji, zabrinut da može biti doveden u situaciju da bude ucenjen zbog svoje seksualne orijentacije te da nevoljno izda svoju zemlju – nečuveno odbija da ide za Vašington, gde je predviđen za savetnika u ambasadi SFRJ.


Naš junak će znatno doprineti sveopštem napretku socijalističkog sela. Za nagradu ili kaznu, biće vraćen u Beograd gde će se njegova filmska priča završiti tužno i smešno, kako i priliči radosnim i krvavim šezdesetim - godinama rokenrola i privrednih reformi, studentskih pobuna i Brionskih plenuma, Če Gevare, oba Kenedija, Vudstoka i Martina Lutera Kinga, Bebe Lončar i pokreta nesvrstavanja, seksualne i kineske kulturne revolucije, mini suknje, duge kose, Bitlsa i Rolingstonsa itd”, rekli su u KPGT-u o komadu koji će se, takođe, premijerno izvesti ove sezone.

Mladi glumci i reditelji, uz Ljubišu Ristića, za jesen 2020. godine pripremaju i sezonu dela dramskih spisateljica, koje, kako kažu u KPGT-u, čine „sam vrh dramaturgije na našem jeziku” i čiju „neprolaznu vrednost koju ni nasilno guranje u stranu i u zaborav, od strane sva tri pola našeg pozorišnog života, nije u stanju da poništi i obezvredi”.

Datumi premijera

  • „Ljubavna priča”, Puriša Đorđević (režija: Ljubiša Ristić) – 29. i 31. januar; 5, 9, 15, 22. i 28. februar od 20 časova;
  • „Veliki pad”, Peter Handke (režija: Ljubiša Ristić) – 20, 23. i 27. februar od 20 časova;
  • „Don Huan”, Peter Handke (režija: Ljubiša Ristić) – 26. i 29. februar od 20 časova.

Informacije i rezervacije: +381 66 977 3129 ili kpgtyu@gmail.com .