Kako gledati omiljene predstave u toku vanrednog stanja?
Donald Tong (Pexels)

Drame, komedije, baleti, opere - sada su dostupni na određenim televizijskim kanalima i/ili internet stranicama. Predstavljamo vam pozorišta, koja su bila u mogućnosti da svoje snimke predstava podele sa svojom publikom. Trudićemo se da vas svake nedelje obaveštavamo o repertoarima, lokacijama i pozorištima koja se budu priključivala ovoj akciji. 


Ovom prilikom vas pozivamo da nam se javite putem mesindžera naše zvanične stranice na Fejsbuku i Instagramu sa informacijama o aktuelnostima pozorišta širom Srbije.

Narodno pozorište u Beogradu

Narodno pozorište u Beogradu je proteklih dana putem svog Jutjub kanala prikazalo sledeće: „Bela kafa”, komediju Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića; „Gospođa Ministarka”, komediju Branislava Nušića, u režiji Jagoša Markovića; „Žizela”, balet Adolfa Adama, u koreografiji Leonida Lavrovskog i „Na uranku”, operu Stanislava Biničkog, po libretu Branislava Nušića, režiji Ane Grigorović, dirigent Stefan Zekić.

Narodno pozorište u Beogradu (promo)
Narodno pozorište u Beogradu (promo)

Od večeras možete pratiti sledeće: 

 • 22. mart u 21.00 čas - „Ko to tamo peva”, balet za muziku Vojislava Vokija Kostića, u koreografiji Staše Zurovca;
 • 23. mart u 21.00 čas - „Krcko Oraščić”, balet P. I. Čajkovskog, u koreografiji Konstantina Kostjukova;
 • 24. mart u 21.00 čas - „Koštana”, opera Petra Konjovića, dirigent Ana Zorana Brajović, režija Jug Radivojević.

„Atelje 212” (Beograd)

Pozorište Atelje 212” je protekle nedelje na svojoj Fejsbuk stranici emitovalo sledeće predstave: „Razvojni put Bore šnajdera”, Aleksandra Popovića (1972); „Kralj Ibi”, Alfreda Žarija (1973) i „Ranjeni orao”, Mirjane Jakovljević (1977). 


Ideja ovog pozorišta je da svakog utorka, četvrtka i subote, na svojoj zvaničnoj strani na Fejsbuku, dele snimljene predstave, i to u terminima od 20 časova. Naslovi narednih predstava biće naknadno objavljeni.

„Boško Buha” (Beograd)

Pozorište „Boško Buha” će svake nedelje na svom Jutjub kanalu u 17.00 časova emitovati snimak jedne predstave. Danas, 22. marta u 17.00 časova će prikazati predstavu „Čarobnjak iz Oza”.

Pozorište lutaka „Pinokio” (Beograd)

Ovo pozorište je do sada na svom Jutjub kanalu emitovalo predstavu „Lepotica i zver”. Namera im je da za naše najmlađe, tokom trajanja vanredne situacije, svake subote od 12.00 časova emituju po jednu predstavu.


Najmlađi će imati priliku u narednom periodu da uživaju iz svojih domova u najgledanijim predstavama tog pozorišta kao što su „Tri praseta” i „Pepeljuga”.

Drama Mental Studio

Drama Mental Studio (DMS) je alternativna, pozorišna trupa ili kreativni tim koji čine: Jelena Bogavac, Milena Bogavac i Igor Marković 1999. godine. U saradnji sa mnogim umetnicima, institucijama i organizacijama, realizovali su više od 40 pozorišnih predstava, multimedijalnih događaja, performansa, parateatarskih događaja, stend ap komedija, poetskih ekcesa, akcija animacije, javnih tribina i festivala.


Zbog novonastale situacije sa korona virusom, odlučili su da svoje predstave dele putem svog Jutjub kanala. Do sada, podelili su sa javnošću snimak predstave „Na dan bezbednosti”, po motivima pripovedaka Viktora Jerofejeva, u režiji i dramatizaciji Jelene Bogavac. Očekuje se da če i narednih dana deliti snimke predstava na svom kanalu.

„Pozorište mladih” (Novi Sad)

„Pozorište mladih” iz Novog Sada je do sada na svom zvaničnom sajtu za najmlađu publiku emitovalo sledeće predstave: „Ko je rekao mjau” i „PUK - u potrazi za čarobnim biserom”, dok je danas 22. marta sa početkom u 11.00 časova emitovana predstava „Palčica”.

Narodno pozorište u Nišu

Do sada su u Narodnom pozorištu u Nišu putem njihovog zvaničnog sajta emitovane dve predstave, i to „Zona Zamfirova”, Stevana Sremca, u režiji Irfana Mensura i „Iza kulisa”, Majkla Frejna, u režiji Ferida Karajica.

Narodno pozorište u Nišu (promo)
Narodno pozorište u Nišu (promo)

Naime, ideja je da tri puta nedeljno emituju snimke najgledanijih predstava ovog pozorišta. Predstave možete pogledati na zvaničnom sajtu pozorišta, kao i na društvenim mrežama. Link će biti aktivan 48 sati, a nakon toga link zamenjuju linkom nove predstave.


U narednom periodu možete pogledati sledeće predstave onlajn:

 • 23. mart - „Ne očajavajte nikad” , Branislav Nušić, režija: Miloš Jagodić;
 • 25. mart - „Švabica”, Laza K. Lazarević, režija: Miroslav Benka;
 • 27. mart - „Sumnjivo lice”, Branislav Nušić, režija: Saša Gabrić;
 • 29. mart - „Dundo Maroje”, Marin Držić, režija: Irfan Mensur;
 • 31. mart - „Ožalošćena porodica”, Branislav Nušić, režija: Andraš Urban;
 • 2. april - „Odabrani i uništeni”, Ivan Jovanović/Dejan Petković/Marjan Todorović, režija: Kokan Mladenović;
 • 4. april - „Sirano XXI”, adaptacija i režija: Majkl Divajn;
 • 6. april - „Isidora”, po motivima drame Martina Šermana, režija: Irfan Mensur.

Pozorište lutaka u Nišu

Pozorište lutaka iz Niša će u narednom periodu za svoje najmlađe gledaoce svakog četvrtka sa početkom u 18.00 časova i svake nedelje u 11.30 časova emitovati predstave prema redovnom repertoaru na svom Jutjub kanalu.

Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu

Predstave Knjaževsko-srpskog teatra će emitovati Radio televizija Kragujevac, koje možete pratiti na dva načina:

 1. putem televizije na 405. kanalu D3 i EON platforme SBB i na 555. kanalu MTS TV ili Supernove
 2. onlajn, uživo putem ovog linka-a.

Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu (promo)
Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu (promo)

Do sada su bile emitovane predstave „Prevaranti u suknji“ Kena Ludviga, u režiji Milića Jovanovića i „Opet plače, al` sad od sreće“ Novice Savića, u režiji Dragana Jakovljevića. U narednom periodu možete odgledati predstavu u sledećem terminu:

 • 24. marta u 20.00 časova – predstava „Čovek, zver i vrlina“ Luiđija Pirandela, u režiji Marka Misirače.
Repertoar nakon emitovanja ove predstave biće naknadno objavljen.

Kruševačko pozorište

Od 19. marta se i Kruševačko pozorište pridružilo akciji deljenja snimaka svojih predstava putem interneta, tačnije putem svog Jutjub kanala. Ovo pozorište će svakog četvrtka i utorka deliti snimke svojih pozorišnih predstava, a subotom će najmlađa publika moći da pogleda predstavu za decu. 


Do sada su emitovane: „Kidaj od svoje žene”, komedija Reja Kunija, u režiji Lilijane Ivanović (iz 1991. godine) i „Nemušti jezik” Miodraga Stanisavljevića, u režiji Bojana Milosavljevića. Zvanični repertoar nije objavljen, pa vas savetujemo da pratite njihov Jutjub kanal u narednim danima. Predstave će biti dostupne za gledanje do kraja vanrednog stanja.

Kraljevačko pozorište

Kraljevačko pozorište je takođe najavilo da će uskoro na svom Jutjub kanalu emitovati predstave koje će odigrati za svoju publiku. Do sada nisu objavili nijednu predstavu, ali ih možete zapratiti i biti u toku sa premijernim onlajn izvođenjima predstava.

Narodno pozorište Sombor

Narodno pozorište Sombor, u danima kada nije u mogućnosti da održava predstave i ugosti svoju stalnu publiku u matičnoj zgradi, takođe je otpočelo praksu objavljivanja starih predstava na svom Jutjub kanalu. Do sada su emitovali vodvilj Žorža Fejdoa „Buba u uhu”, u režiji Olje Đorđević i predstavu „Nora (lutkina kuća)” Henrika Ibzena, u režiji Predraga Štrpca. 


U narednom periodu, Narodno pozorište Sombor postavljaće na svoj Jutjub kanal snimke predstava svake srede i subote u 20.00 časova. Linkovi će se smenjivati, što znači da ćete svaku predstavu moći da pogledate u roku od tri dana po njenom objavljivanju.

Narodno pozorište u Subotici

Predstave ovog pozorišta možete da pratite svakog utorka, četvrtka i subote u terminu od 19.30 časova na njihovom Jutjub kanalu. Na Fejsbuk stranici Narodnog pozorišta, podeliće link na kojem ćete moći da gledate predstavu u realnom vremenu.


Raspored emitovanja prve tri predstave:

 • 24. mart - „Galeb”, A. P. Čehova, u režiji Filipa Grinvalda (premijera 2014);
 • 26. mart - „Iskusna žena”, Ištvana Tašnadija, u režiji Ištvana Tašnadija (premijera 2018);
 • 28. mart - „Julije Cezar”, Vilijama Šekspira, u režiji Andraša Urbana (premijera 2011).

Pozorište „Bora Stanković” (Vranje)

Pozorište „Bora Stanković” iz Vranja je odlučilo da na svom sajtu i Fejsbuk stranici emituje snimke predstava iz arhive. Svakog utorka i petka od 20.00 časova biće emitovan snimak neke od predstava sa Jutjub kanala. Vikendom će postavljati linkove na kojima se mogu pratiti predstave za decu. Nakon toga, snimci će ostati dostupni svima koji žele da ih pogledaju u bilo koje vreme.


Do sada je emitovana predstava „Paviljon br. 6” A. P. Čehova, u režiji Nebojše Dugalića i „Ženski razgovori” Dušana Radovića, u režiji Nebojše Dugalića. Repertoar za naredni period nije objavljen, stoga vas savetujemo da pratite njihove stranice ili Jutjub kanal.

Poruka svih pozorišta je ista: #OstaniteKodKuće, sačuvajte sebe i svoje najbliže. #OstaniteKodKuće da bismo se što pre videli u pozorištima i uživo doživeli najrazličitije emocije naših glumaca. Taj najdragoceniji momenat, ipak, onlajn ne možemo doživeti.

Tekst je dopunjen 23. marta 2020. godine.