Pridružite se ovim radionicama u SKC-u!
Facebook

U ponedeljak, 5. juna u 18:00 u Novom prostoru organizuje se radionica za studente „Psihodramsko čitanje“. Voditeljke radionice su Gordana Marić Lalović – psihološkinja, grupna psihoanalitičarka, psihodramska psihoterapeutkinja i supervizorka i Danica Vulićević – profesorka književnosti i psihodramatičarka u edukaciji.


Radionica nudi prostor za promišljanje i utiske o knjizi, ali ne i formalnu književnu analizu, pre rad sa onim što knjiga u nama pokreće – u svakom posebno i u nama kao grupi. Ona podstiče neko novo razmišljanje o pročitanom, nudi uvide i ključeve mogućih tumačenja dela, kao i lične spoznaje, slične onima do kojih se dolazi u psihodrami (kada se primenjuje kao psihoterapija).

Radionica počinje razgovorom u krugu, spontanim asociranjem na delo – pričanjem utisaka i doživljaja, razmišljanjima inspirisanim čitanjem, a razvija se dramatizovajem nekih ideja na improvizovanoj pozornici. Korišćenjem tehnika psihodrame: zamene uloga, dubla, miroringa, pomoćnog ega – postajete deo istraživanja koje Vam može postati važno.

Za radionicu nisu potrebna nikakva predznanja ni posebni talenti. Broj učesnika je ograničen. Prijave slati na e-mail: maricgordana21@yahoo.com.
Ako ste čitali i dopalo vam se, ako vas je iznerviralo, ako niste ni pročitali ali ste radoznali, ako ste u svakoj od ovih grupa, ili niste ni u jednoj, dobrodošli ste!

plakat_za_06._jun_-_Antropolo_kii_razgovori_7.jpg

FOTO: Facebook

U utorak, 6. juna u 19:00 u Bašti SKC-a počinju Antropološki razgovori #7 koje organizuje Klub studenata etnologije i antropologije (KSEA), Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Antropološki razgovori zamišljeni su kao mesto otvorene diskisije studenata etnologije i antropologije, ali i svih mladih drugih disciplina sa težnjom da se podstakne interdisciplinarni dijalog. Imaju za cilj da razmatrajući različite teme, upoznaju širu javnost sa etnologijom i antropologijom, poljima istraživanja i njenom primenom u svakodnevnom i društvenom životu.

Značenja kulture: perspektive primene antropološkog određenja kulture izvan naučnog konteksta.

Pozivamo vas da zajedno diskutujemo o kulturi. Središnji pojam, i najšire određenje polja interesovanja i delovanja sociokulturne antropologije, kultura se istovremeno pojavljuje i u drugim društveno-humanističkim naukama, umetnosti, kao i u kolokvijalnoj upotrebi. Na prvi pogled izdvaja se kao široko poznat i precizno definisan termin. Ipak, već sa prvim pokušajima njenog preciznijeg određenja nailazimo na značajne poteškoće koje otkrivaju možda i neočekivanu kompleksnost skrivenu iza naizgled poznate površine.

Podsetićemo se istorije ideja i napora usmerenih ka razumevanju ovog neuhvatljivog fenomena, proći kroz uzbudljiv put od vidljivog ka nevidljivom, od javnog ka skrivenom, od statičnog ka dinamičnom, uočavajući promene načina na koji je moderni čovek video i razumeo sebe, druge, i svet u kom se nalazi. Na kraju, ukazaćemo na značaj antropološkog shvatanja kulture i načine na koje ona mogu da funkcionišu kao baza za razumevanje, diskutovanje i hvatanje u koštac sa savremenim društvenim problemima.

U četvrtak, 8. juna u 19:00 u Bašti SKC-a počinje ciklus „Putujem i pričam”/MIS caffé u organizaciji Mladih istraživača Srbije/međunarodni volonterski kampovi.

To što nemate debeo novčanik ili bogate rođake u inostranstvu ne znači da treba da sedite kod kuće. Volontiranje na međunarodnim volonterskim programima je jedinstvena mogućnost za putovanje koju godišnje u našoj zemlji iskoristi oko 1000 mladih.

Dođite da razgovaramo o međunarodnim i evropskim volonterskim programima i saznajte kako možete da upoznate nove kulture, običaje, jezik i mirise, skoro potpuno besplatno.

Volontiranje je sve popularnije među mladima a lepa vest je i da visokoškolske ustanove sve češće nagrađuju volontiranje i podstiču studente da se uključe u volonterske programe.

plakat_za_08._jun_-_MIS_caffe_jpg.jpg

FOTO: Facebook

Ukoliko želite da ovo leto provedete u uzbudljivom međunarodnom okruženju i pritom pomognete, na primer, restauraciju srednjevekovnog zamka u Francuskoj, detaljno ćemo vas informisati o međunarodnim volonterskim kampovima, načinu prijavljivanja, smeštaju, organizaciji puta...
Na različitim tematskim stolovima imaćete priliku da se raspitate, diskutujete, ogovarate i razgovarate o: međunarodnim volonterskim kampovima u Srbiji i u inostranstvu, međunarodnim omladinskim razmenama i EVS programu dugoročnog volontiranja, kako jeftino putovati u inostranstvo, kako organizovati međunarodni volonterski kamp i kako postati lider grupe. Ili predložite vi temu!
Volonterski servis MIS-a postoji 28 godina tokom kojih su naši volonteri i volonterke učestvovali na programima u preko 80 zemalja sveta. Prošle godine smo razmenili volontere sa 88 organizacija.

Vreme prijava je u toku, zato ne propustite priliku da zauzmete svoje mesto.