Prognana Nušićijada: U slavu slobode, smeha i solidarnosti
Privatna arhiva

Festival „Nušićijada” je ove decenije učinio Ivanjicu jednom od najtraženijih destinacija krajem avgusta u Srbiji. Njeni iskonski organizatori, članovi „KudeS”-a, učinili su da festival komedije postane pravi praznik kulture i slobodne misli.

Međutim, od 2018. godine su primorani da festival održavaju u „izgnanstvu”, a to će činiti i ovog leta. Naime, druga, a deseta - „prognana, a slobodna Nušićijada” održavaće se od 23. do 25. avgusta u Beogradu i u Ivanjici.

Baš kao i prošle godine, i ove će festival početi u beogradskom Dorćol Placu, a već sutradan se nastaviti u svom zavičaju - Ivanjici, gde će prijatelji i učesnici festivala ponovo otvoriti kapije svog privatnog imanja svim ljudima koji dođu da podrže borbu za slobodu i prave vrednosti.

Organizatori najavljaju bogat program, koji će činiti neka stara i poznata, ali i neka nova „sumnjiva lica”, koja bez straha neguju kulturu, slave Nušića, smeju se i šire pozitivnu energiju.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Deo programa, u formatu radija koji se gleda vodiće Darko Mitrović i Marko Stepanović, odnosno Marko Vidojković i Nenad Kulačin.

Humoristi, koji čine ekipe emisija „24 minuta” i „PLJIŽ” biće deo programa „Mentalno razgraničenje”, kao i Miodrag Stošić, ali i velikani domaće glumačke scene: Petar Božović, Milan Lane Gutović i Tihomir Stanić.

Osim njih, borbu ovog festivala će podržati i brojni akteri kulturne i medijske scene: Petar Arbutina, Milan Ćulibruk, Minja Bogavac, Vojkan ArsićZoran Hamović, Vladan Slavković i Branislav Guta Grubački.

„Prognana, a slobodna Nušićijada” ugostiće i pedagoge, naučnike i edukatore poput Milana Popovića sa eksplozijom otkrića, Ive Eraković sa dečjim pravima i Pozorišta tri mame sa pozorištem senki.

Muzički deo programa činiće Jovan Maljoković i Balkan Salsa Band, Saška Janković i Dragoljub Đuričić, a svi posetioci će moći da pogledaju i izložbu karikatura Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića.

Trećeg, tj. poslednjeg dana ovogodišnjeg festivala, 25. avgusta, održaće se razgovor u slavu 50. godišnjice od objavljivanja „Filosofije palankeRadomira Konstantinovića u njegovoj kući u Ivanjici. Razgovor će voditi poznavaoci i poštovaoci rada ovog značajnog filozofa, pisca i pesnika. Organizatori navode da se „ovaj događaj odvija na platformi Nove solidarnosti u organizaciji Novog optimizma i KudeSa, a u partnerstvu sa Savetom za negovanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića, Trećeg programa Radio Beograda, Fondacijom Stanislav Vinaver iz Šapca i listom Danas”.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Svi ljubitelji lika i dela Branislava Nušića, te oni koji poštuju oštroumlje, humor i slobodu govora, i bore se za opstanak kulture i umetnosti, dobrodošli su i ove godine na festival, koji slavi dostojanstvo, smeh i solidarnost.


Viđeni ste za „Prognanu, a slobodnu Nušićijadu” 2019. godine!