Prošetaj se crvenim tepihom Ratka Dangubića!
Arhipelag

Dugo prisutan na sceni, od knjige Umesto istine, koja je objavljena 1972., Dangubić je za četrdeset pet godina aforističkog rada objavio ukupno pet knjiga aforizama, od kojih je jedna, Grafiti u lavirintu (2009), zapravo, reprezentativan izbor piščevih aforizama.

Dangubić je, isto tako, aforističar koji se ogleda i u drugim književnim žanrovima, opsežnijim po izrazu, da bi se od polovine devedesetih prevashodno okrenuo priči i romanu. U novije vreme objavio je knjige priča Pola ikone i Toliko toga je već tamo, kao i romane Moving Day i Ostrvo od pepela. Aforizam, međutim, nije napustio, tako da su u proteklih dvadeset godina nastale dve knjige aforizama, u gotovo pravilnim desetogodišnjim razmacima, Testament besmrtnika (2007) i sada Crveni tepih.

U knjigama pune aforističke zrelosti Ratko Dangubić oblikuje ironijski razuđenu društvenu hroniku sačinjenu od suočenja s društvenim i istorijskim kontekstom, karakterom i mentalitetom. Dangubićev aforizam počiva na jezičkoj invenciji, na mudrom i pronicljivom razumevanju stvari, na dovođenju u odnos suprotstavljenih značenja, na nastojanju da se kritička aktuelnost i konkretnost prožmu s literarizacijom iskaza. Ako je to i ranije bilo obeležje piščevog aforizma, u knjigama njegove pune zrelosti ove osobine su dobile na snazi i upečatljivosti.

Ratko Dangubić pripovedač, romansijer, aforističar. Priče i aforizmi Ratka Dangubića zastupljeni su u više antologija u zemlji i inostranstvu. Pisao je i dramske tekstove za radio i TV. U izdanju Arhipelaga objavljena je Dangubićeva knjiga aforizama Testament besmrtnika (2007), romani Bela priča (2009) i Moving Day (2012) i knjiga priča Pola ikone (2011). Živi i radi u Novom Sadu i Beogradu.

„Oblikujući hotimičnu društvenu hroniku, uzburkanu i razuđenu kako po izražajnim postupcima, tako i po značenjskim posledicama, Ratko Dangubić je u knjizi Crveni tepih ispisao neke od najznačajnijih aforizama u savremenoj srpskoj književnosti. Čitajući njegove aforizme, vidimo izazove pred kojima se nalazi naše društvo, vidimo i istorijske i političke osnove tih izazova. Vidimo i karakter i mentalitet koji od tih izazova vrlo često prave alibi za prihvatanje zadate stvarnosti. Aforizmi u knjizi Crveni tepih preispituju zadate jezičke i značenjske oblike, društvene i saznajne forme, stereotipe i navike u mišljenju. Oni oličavaju pronicljivo mišljenje i oslobođeni smeh, dva oruđa s kojima se svakodnevica može iznova razumevati i osmišljavati”, kaže u pogovoru u knjizi Crveni tepih Gojko Božović.

Krtika Gojka Božovića: „Kada bih sve što mislim mogao da kažem u jednom aforizmu, bio bi to roman“, kaže Dangubić u jednom aforizmu u knjizi Crveni tepih. Svaki od ovih aforizama jeste po jedan roman sveden na osnovne reči i na izoštreno značenje. Suočavanje sa aforizmima u knjizi Crveni tepih najbolji je način da se rastanemo od mnogih iluzija i predrasuda.