„Putujući školski bioskop” kreće na svoju prvu turneju!
Free Zone Belgrade

Tokom petnaestodnevne turneje nesvakidašnjeg putujućeg bioskopa, učenici i učenice će proizvesti sopstvene medijske radove, a najbolji će biti prikazani na posebnoj kros-medija izložbi koja će biti organizovana u subotu, 16. decembra u prostoru Kulturnog centra Reks u Beogradu.


Putujući školski bioskop posetiće Trgovište, Batočinu , Ivanjicu, Belu Palanku, Vlasotince, Priboj, Medveđu, Arilje, Prokuplje i Kuršumliju i obuhvatiće preko deset različitih srednjih škola, od gimnazija do srednjih stručnih škola.

Pexels
Pexels

Projekat Putujući školski bioskop Slobodna Zona Junior sa kros medija izložbom učeničkih radova namenjen je srednjoškolcima i srednjoškolkama iz ekonomski najsiromašnijih sredina u Srbiji.


Cilj projekta je da kod mladih razvije interesovanja za društveno angažovani film, da podstakne njihovu radoznalost i motiviše ih na kritičko sagledavanje medijskih sadržaja.

Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa.

Putujući školski bioskop Slobodna Zona Junior sa kros medija izložbom učeničkih radova realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.