Radost življenja iz Stefanovog pera!

Foto: Stefan Lazarević

Promocija zbirke pesama „Iz dubine" nije bila klasična na šta su mnogi navikli. Možda i zato što su pored Resavske biblioteke, organizatori i glumci Omladinsko–amaterskog pozorišta „MMaska“ i glumac Mladen Miljković, koji se starao da sve protekne u najboljem redu, osmislili zanimljiv performans. Pre početka programa u sali Kulturnog centra, čula se Stefanova pesma posvećena ocu Tadeju, koja je snimljena u pevnici manastira Sveti Dimitrije na melodiju pesme „Patrijarhu Pavlu“, koja je dobro poznata pojcima crkvene pesme.

EU%20OM.gif

Let stihova iz čistog srca

Ubrzo su se na sceni pojavili Stefanovi prijatelji, glumci Omladinsko – amaterskog pozorišta, etno–pevačka grupa „Poklič“ i mladi gitarista Petar Ilić. Na početku, Danijela Milojević pročitala je impresivnu biografiju ovog mladića. Stefan se od malena bavi recitovanjem i glumom. Zastupljen je u mnogim zbornicima, a osvojio je i nekoliko nagrada. Pored toga, on je napisao nekoliko predstava, a u većini i glumio. Član je književnog kluba „Tračak“ iz Svilajnca i „Mirko Banjević“ iz Paraćina.

2016_05_10_20_15_39.jpg
Foto: M. Mirković

Reč od Danijela preuzela je urednica i recezent zbirke, bibliotekarka i profesorka Olivera Mijailović. Ona je u svom nadahnutom govoru istakla da je plod svih pesama u ovoj zbirci život koji ispunjava jednog mladića koga smo svi upoznali preko nekih pesničkih takmičenja, pisanja i recitovanja. Dodala je i da je Resavskoj biblioteci uvek bio cilj da promoviše i ukaže na neke značajne ljude iz okruženja.

Ispričala je da kada je Stefan doneo svoje stihove, prvo su ih čitali naglas, o njima razmišljali i zatim osetili da je to nešto drugačije, iz pera mladog čoveka, nešto duboko, iskreno i neobično - zato je Stefan zbirku i nazvao „Iz dubine“.„Sve ono što u srce čoveka stane, a što je neiskazano rečiju, stoji u koricama ove knjige", rekla je Mijailović.

Zbirka sadrži 38 pesama, i podeljena je formalno na: „misaone i ljubavne pesme“ i „duhovne i rodoljubive“. Bez obzira na ovu podelu, njegova poezija je iskrena, lična i dolazi iz čistog srca i iz njegovog emocionalnog poimanja sveta, kazala je Olivera.

Zatim su se čule poruke iz dubine, glumci su čitali pesme, koje su bile praćene zvucima gitare, a ponekad upotpunjene i pesmom čarobnih muško–ženskih glasova etno–pevačke grupe „Poklič“.

MMaska.jpg
Foto: Omladinsko- amatersko pozorište „MMaska"

Da život bude na ceni!

Na kraju večeri, pojavio se i pesnik, sve je pozdravio i svima se zahvalio. Rekao je da on svojom poezijom želi da doprinese da svet bude bolje mesto - zato je sav novac od prodaje knjige dao u humanitarne svrhe. On je kazivao stihove pesme „Deda“. Posle promocije Stefan je potpisivao knjige, a ljubitelji poezije čestitali su mladom pesniku i pokušali da doprinesu tome da svet bude bolje mesto.

Srećan i uzbuđen nakon promocije Stefan je rekao za portal iSerbia : „Promocija je protekla više nego dobro. Bilo je preko osamdeset ljudi, na kraju su svi plakali i radovali se zajedno sa mnom. Ne znam kako da opišem taj čudni osećaj sreće. Povezani smo neraskidivom vezom jedinstva". .

2016_05_10_21_09_38.jpg
Foto: Stefan Lazarević i Mladen Miljković/M.Mirković

Mladen Miljković iz Omladinsko – amaterskog pozorišta „MMaska“ kazao je za iSerbia da je zadovoljan održanom promocijom. „Ovo je prva promocija zbirke pesama našeg pozorišta. Posebno mi je drago što je to zbirka jednog talentovanog glumca i pisca, našeg Stefana. Želeo sam da napravimo nešto drugačiju promociju, pa su tako Stefanove stihove čitali glumci: Anica Radovanović, Katarina Krunić, Milan Aćimović, Raša Calić, Aleksandar Nešković".

Kroz program nas je vodila Danijela Milojević, a uz pratnju gitare Petra Ilića, svetlo Saša Milanović. Na moje zadovoljstvo ugostili smo i pevačku grupu „Poklič“. O ovoj divnoj večeri aplauzi govore više od reči. Tokom ove večeri smo prikupili 16 hiljada dinara od prodaje knjige i predali novac porodici Strahinje Lazića", rekao je Miljković i zahvalio se svima na podršci sa porukom da život uvek bude na ceni.

13164384_10207206017002861_1937009218928244932_n.jpg

Foto: S. Lazarević

Stefan je, kako mnogi kažu, pokazao da je dostojan imena i prezimena našeg slavnog despota, koje od rođenja ponosno nosi. Despot je „Slovo ljubve“ darovao iz srca zbog ljubavi, pa je tako i Stefan stopama slavnog despota, podario čitaocima „Iz dubine“, a svojim delima pokazao skromnost velikih mudraca.


Marko, večiti borac za kreativnu slobodu reči i folklorne tradicije!