Razgovor o knjizi Duška Lopandića u izdanju Arhipelaga
Pixabay

U razgovoru o knjizi učestvuju: Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, profesor dr Radovan Vukadinović, profesor dr Slobodan Zečević, Srđan Majstorović, Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga i Duško Lopandić.


Ova knjiga predstavlja kratku istoriju Evropske unije od njenih najava i početaka, preko najvažnijih epizoda evropske integracije do razvoja sektorskih politika EU i izazova Evropske unije u vremenu kriza.


Prateći istoriju ideje o evropskim integracijama od vremena između dva svetska rata do savremenog trenutka, prikazuje uspone i padove u različitim epohama evropskih integracija, kao i velike političke figure koje su u modernoj evropskoj istoriji dale poseban pečat evropskim integracijama.


Govoreći o savremenom iskustvu evropskih integracija, Lopandić se usredsređuje na pitanja da li je ugrožena budućnost Evrope i zašto je EU i nakon krize i Bregzita značajna i korisna za Srbiju. Posebno važna tema Lopandićeve knjige jeste proširenje EU i zakasnela integracija Zapadnog Balkana i Srbije.


Izvor: Arhipelag