Reflektor teatar ponovo na sceni
Reflektor teatar

Sezona „Post-istina je laž” počinje 16. juna 2020. godine, predstavom „Muškarčine“ koja se redovno izvodi već više od 8 godina. Nekoliko dana kasnije, 20. juna, očekuje vas izvođenje predstave „Sumnjivo lice“ u kojoj se preispituje zašto se večno smejemo Nušiću i zašto se ni posle 130 godina nismo promenili kao društvo. Predstava „Kako ja ovo sinu da objasnim?“ koja govori o političkom, religijskom i etnički zasnovanom ekstremizmu zakazana je za 23. jun, a najnovija predstava Reflektor teatra – „Urednik“ – za 1, 2. i 3. jul 2020. godine.


Sada, nakon vanrednog stanja, svi mogu da se vrate tamo gde su stali, a u slučaju ekipe Reflektor teatra to je Dorćol Platz, gde je dan pred zabranu javnih okupljanja održano i premijerno izvođenje nove predstave „Urednik”. U vezi sa trenutnom situacijom i partnerstvom Reflektora i Dorćol Platza, Vojkan Arsić, osnivač Reflektor teatra i reditelj, kaže:


„Sve krize koje su zadesile civilizaciju uvek su donosile velike promene, novine i umetnička usmerenja. Kod nas se upravo to dogodilo i srećan sam što smo period koji je iza nas iskoristili da iz njega izađemo jači, jer živimo u trenutku u kom je nezavisna i slobodna kulturna scena više nego potrebna svakom čoveku. Pozorište mora biti psihijatar u ovoj režimskoj histeriji koja građane dovodi do ludila i potpunog neznanja. Dorćol Platz je upravo to - art komuna otvorena za kreativne ljude, mesto susreta svih koji se zalažu za kulturne i društvene promene. Reflektor teatar je svestan trenutka i apsolutno spreman da usmeri sva svoja svetla ka svim temama koje naše društvo gura u mrak.”

Aktivnost i u stvarnom i u digitalnom svetu


Tokom vanrednog stanja, Reflektor teatar je odgovorio na situaciju i kreirao niz online sadržaja koji su imali za cilj da budu podrška građanima u teškim trenucima, a u kojima je učestvovalo preko 100 javnih ličnosti.


Reflektor teatar izabrao je i novog direktora – Marka Panajotovića, dugogodišnjeg glumca i člana teatra, a koji je funkciju preuzeo upravo tokom vanrednog stanja.


„Nismo samo želeli da rekreiramo stvari koje inače radimo u fizičkom prostoru, želeli smo da napravimo nova iskustva i da steknemo znanja i napravimo puno novih sadržaja, iz kojih će mnogo toga dobrog proisteći i posle izolacije. Želeli smo da iskoristimo digitalne tehnologije za kreiranje novih, interaktivnih momenata. Jako smo uzbuđeni u vezi sa onim što nas čeka i žudimo za povezivanjem sa novim ljudima i prepoznavanjem u vrednostima žive umetnosti”, rekao je novi direktor i dodao da se nada da će doći do regeneracije pozorišta i da će se ono vratiti na svoj pravi, vrednosni put.


Reflektor teatar
Reflektor teatar

Pored digitalnog sadržaja i junskih izvođenja, Reflektor teatar najavljuje još zanimljivog programa preko leta, među kojima i izvođenje popularne predstave „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi”.


O očekivanjima glumaca i glumica od leta, ali i susreta pozorišta sa novim izazovima, Đorđe Živadinović Grgur, glumac i član Upravnog odbora Reflektor teatra, kaže:


„Umetnost je uvek izlazila bolja i pametnija posle najvećih kriza. Uz pažljivo i odgovorno ponašanje, za početak ovog leta, igrajući predstave na otvorenom, stvoriće se prilika za sve da prate programe za koje su bili uskraćeni. Takođe sam uveren da se svi radujemo ponovnim susretima s kolegama i prijateljima koji će u ovim okolnostima doneti možda i neku novu, svežiju, drugačiju energiju koja će nas podsetiti zbog čega volimo pozorište i zašto je ono važno i onima koji ga stvaraju i onima koji konzumiraju.”


Reflektor teatar je nezavisna omladinska pozorišna produkcija, izrasla iz pozorišnog programa organizacije Centar E8 sa ciljem „mejnstrimovanja“ omladinskog, angažovanog, novog i drugačijeg pozorišnog izraza.


Sve informacije o repertoaru, ulaznicama i drugim sadržajima koje Reflektor teatar priprema, možete pronaći na  sajtu.