Reflektor teatar u novembru: nova sezona se zahuktava
Reflektor teatar, privatna arhiva

Novembar je mesec kada kiša postaje redovan pratilac naše svakodnevnice, a mladi ljudi iz Reflektor teatra ukazuju da je pozorište idealno mesto za beg od tmurnog vremena.

„Šta je smešno?”

„Šta je smešno?” ključno je pitanje predstave „Sumnjivo lice”, koja je najavljena za 11. novembar u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Reč je o predstavi koja nije rađena samo po najigranijem delu Branislava Nušića, već govori i o njemu samom. Da li je ova knjiga, inače obavezna lektira za osnovnu školu, štivo koje služi tek da nas razonodi, ili se bavi postavljanjem ozbiljnih, svevremenih, pitanja u vezi sa društvom, ali i nama samima kao njegovim činiocima, pitaju se glumci Reflektor teatra kada izađu na scenu.

Iako se izvodi, analizira i posmatra kroz savremenu prizmu, „Sumnjivo lice”, u verziji ovog omladinskog nezavisnog pozorišta, ne gubi svoje iskonsko i suštinsko, već ukazuje na nepromenjenost nekih problema u društvu.

„Zašto si ti živ?”

Sreda, 20. novembar i studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta, posvećeni su najmlađoj predstavi Reflektor teatra, koja će pre toga, 5. novembra nastupiti u Bileći

Predstava „SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi” govori o Ivi Loli Ribaru, njegovoj porodici i verenici Slobodi Trajković, te o mladosti, herojima, hrabrosti... Bliska je svim generacijama i to je, verovatno, razlog posebnih emocija koje budi kod svih gledalaca.

 Stariji među njima razumeju je zbog iskrene priče o mladosti i borbi jedne generacije protiv rata, mržnje, fašizma... A oni mlađi pak saosećaju drugi tok priče, koji govori o bespomoćnosti jedne generacije da pređe svoju Crvenu liniju, da otkrije ko su joj heroji i kakvi su ideali kojima teži. Sve se to odigrava na sceni u službi pronalaženja odgovora na pitanje, koje svi često postavljaju, a glasi: „Zašto si ti živ?”

Foto: Marina Umihanić
Foto: Marina Umihanić

„Šta znači biti Pravi muškarac u Srbiji danas?”

Novembar je mesec kada se obeležava Međunarodni dan muškaraca, a ovomesečno izvođenje predstave „Muškarčine”, najavljeno za 26. novembar u Centru za kulturnu dekontaminaciju, posvećeno je upravo tome.

Ovo je 133. put da sedmorica mladih glumaca izlazi na scenu i preispituje sva saznanja i iskustva, pohvale i kritike koje su stekli tokom svog detinjstva, burnih ’90-ih godina na Balkanu. Oni pričaju o ratu, političkim zbivanjima i onome što (ni)je uticalo na njih dok se dešavalo, ali je jasno iskreiralo mere kutija u koje su ubačeni da u njima odrastaju, sazrevaju i postaju „Pravi muškarci” po meri društva. Pričajući o plavoj i roze boji, kravatama, emocijama , vojsci i drugim „muškim temama”, ovi mladi glumci pokušaće da odgovore na pitanje koje glasi: „Šta znači biti Pravi muškarac u Srbiji danas?”

Foto: Ana Stojakov
Foto: Ana Stojakov

Ulaznice za predstave u Centru za kulturnu dekontaminaciju možete rezervisati putem telefona 060/3008886, a za predstavu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu putem sledećih telefona: 011/30-61-957, 011/26-44-447 i 069/2644447.


Moguća je i onlajn  rezervacija za sva izvođenja putem ovog   linka.