Sa knjigom u Maroko
Privatna arhiva


Na čak 30.000 m2 učestvovalo je preko 900 izlagača iz zemlje i sveta i održano 73 programa različitog karaktera, a sem posetilaca, sva dešavanja pratilo je čak 1300 novinara. Uz sve to, posećenost od skoro 200.000 ljudi, više je nego na zavidnom nivou.


Ono po čemu se ovaj Sajam razlikuje od prethodnih je činjenica da je poseta Sajmu bila dostupna i osobama sa invaliditetom. Takođe, ove godine, zemlja gost Sajma bio je Maroko, kao prva arapska zemlja koja je gostovala na Sajmu. Sama manifestacija završena je svečanom dodelom Otvorene knjige koju je Nj. E. Muhamed Amin Belhaž, ambasador Kraljevine Maroko, predao Nj. E. Amr Alguvejliju, ambasadoru Arapske republike Egipat u Srbiji, koja je gost Sajma knjiga za narednu godinu.


Privatna arhiva
Privatna arhiva

Među zavidnim brojem izdavača i raznolikom ponudom knjiga, najveće gužve su ipak bile na štandovima sa gostujućim autorima. U broju okupljenih posetilaca koji čekaju na potpis knjige, ubedljivo je vodila  „Laguna”, na čijem su štandu gostovali  Ljubivoje Ršumović, Gradimir Stojković, Mirjana Bobić Mojsilović i mnogi drugi.


Po rečima predstavnika ovog izdavača najprodavaniji je bio roman Vuka Draškovića „Aleksandar od Jugoslavije” kao i knjiga Haleda Hoseinija „Molitva moru“, te „Život bez krpelja“ Vedrane Rudan, „Hipi“ Paula Koelja, „Čovek po imenu Uve“ Fredrika Bakmana…

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Na štandu „Vulkana” svoju najnoviju knjigu „So Zemlji” potpisivala je Ljiljana Habjanović Đurović, pa je red bio poduži za ljubitelje ove spisateljice koji su strpljivo čekali posvetu za svoj primerak.


Osim gužve na „Laguninom” štandu, posetioci su obišli i štandove „Vulkana”, „Delfi knjižara”, „Evrobooka” i ostalih. Sasvim je sigurno da se svako od izdavača potrudio da svojim čitaocima obezbedi najtraženije naslove, kao i određeni sajamski popust za kupovinu istih.

Privatna arhiva
Privatna arhiva


Među posećenijim štandovima naravno i „Izdavačka kuća Dedić”, ispred čijeg štanda je svoju najnoviju knjigu potpisivala novinarka i spisateljica Vesna Dedić. Njen najnoviji roman „Ne gledaj preko ramena”, bio je najprodavaniji na ovom štandu, a svaki kupac knjige na poklon je dobio CD sa pesmama iz romana čiji je autor Sergej Ćetković.


Galerija Hale 1 bila je većim delom rezervisana za antikvarnice, pa su poznavaoci uživali u potrazi za određenim delom među policama punih starih, ali vrednih knjiga.


Uz njih je ovaj deo Hale krasilo nekoliko štandova Eparhija iz naše zemlje i regiona. Znatiželjni su mogli da uživaju u spektru ručnih radova i umetničkih predmeta iz raznih krajeva dok se galerijom širio opojni miris tamjana što je stvorilo posebnu atmosferu.


Za najmlađe posetioce veliki broj domaćih i stranih izdavača nudio je širok  spektar knjiga za razne uzraste i namene.


Privatna arhiva
Privatna arhiva

Među velikim i svima poznatim izdavačima, bilo je i onih manjih koji su se delima svojih autora istakli u masi i time zaslužili pažnju posetilaca.


Mi smo, razgledajući po Hali 1 primetili štand „PI Panonija”, koji su predstavili novi roman „Besmrtni bataljon” našeg mladog ali već primećenog pisca Nenada Milkića. Ovaj roman je poslednji deo trilogije „Mi smo branili Košare”. Zanimljiva je činjenica da je ovaj roman kupio veliki broj mladih ljudi koje zanima ova tematika i koji su sa velikim uzbuđenjem pružili ruku autoru i čestitali mu na trudu koji je posvetio u stvaranju ove trilogije.


Privatna arhiva
Privatna arhiva

A u Hali 1-a se, uporedo sa Sajmom knjiga, održavao Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava. U ovoj hali nije bilo posetilaca kao u ostalim halama, ali ono što je nama bilo zanimljivo i gde smo primetili visok nivo pozitivne energije među posetiocima je sasvim sigurno štand „Kampstera”.


Tu nas je dočekala ljubazna Milica, koja je zainteresovanima objašnjavala prednosti učenja online i lakoće savlađivanja gradiva uz ovu platformu za kurseve. Oni najhrabriji mogli su da odigraju mini kviz–igricu, koju su kreatori sajta posebno osmislili za posetioce Sajma i koja je sadržavala uglavnom pitanja iz opšte kulture.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Na kraju možemo da sumiramo utiske koji su više nego pozitivni. S obzirom da su pojedini posetioci kupljene knjige odnosili u koferima i putnim torbama, onda ne čudi što se izdavači hvale porastom prodaje od čak 15 posto u odnosu na prošlu godinu.


Iako je sve medijski propraćeno budnim okom kamere, najveću pažnju privukla je rijaliti zvezda Kija, novo autorsko iznenađenje Emira Kusturice „Šta mi ovo treba”,  kao i najskuplja knjiga na Sajmu „Vladari Srbije" (sa zlatotiskom i numeričkim brojem, 200.000 dinara, „Mladinska knjiga").


Do narednog Sajma, „čitamo se”.