Sedma Međunarodna dečija manifestacija „BUDI” u Pančevu
Pixabay

Međunarodno bijenale umetničkog dečjeg izraza (BUDI), pokrenuto je 2006. godine, i jedinstvena je manifestacija u Srbiji i svetu. BUDI traje mesec dana i posvećen je promociji dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu. Teme BUDI-ja tiču se ekologije, života u gradu i drugih važnih problema. Uz učenje, deca se i zabavljaju kroz različite likovne, filmske, književne, muzičke i druge radionice. Cilj ovakve manifestacije jeste pridavanje većeg značaja umetničkom izražavanju dece, kao i stvaranje uslova u kojima će moći da probude i primene svoju maštu i stvaralački se izraze. Pored toga, najmlađim posetiocima se nudi i bogat program gostovanja dečijih predstava, filmova i koncerata. Mnoštvo disciplina, zajednički projekti, međunarodna saradnja i druženje, glavne su odlike ovog događaja.

Pexels
Pexels

Jedan od ciljeva manifestacije BUDI jeste i upoznavanje i povezivanje sa drugim kulturama kroz umetnost i igru. Deca se tako uče toleranciji i poštovanju razlika. Tome su naročito doprinele zemlje koje su bile gosti-domaćini festivala: Kuba (2006), Mađarska (2008), Japan (2010), Švedska (2012), SAD (2014) i Velika Britanija (2016).


Tokom mesec dana BUDI će predstaviti preko 50 programa za decu (izložbe, koncerte, predstave, radionice, performanse, promocije knjiga, filmove, tribine, predavanja…). BUDI tradicionalno otvaraju gradonačelnik Grada Pančeva i ambasador zemlje gosta-domaćina. Ove godine biće predstavljena Danska.


Više detalja o sadržaju manifestacije i sve vesti vezane za programe do kraja BUDI-ja možete pratiti na sajtu Kulturnog centra Pančeva i na Fejsbuk stranici festivala.


Izvor: www.kulturnicentarpančeva.rs