Seks rad i mediji - zašto (ne) danas?
Merlinka

Prvi deo panela činiće emisija koju će voditi Tatjana Vojtehovski sa Kristinom Ferrari. Tatjana je bila ta koja je istupila pre 22 godine i pokrenula ovu temu u javnosti i opet će to učiniti na našem panelu. Njena sagovornica biće Kristina Ferrari, traseksulana seks radnica, koja će izneti svoje stavove i govoriti o svojim iskustvima. Kristina Ferrari se već javnosti obraćala i aktivistkinja je za prava seksualnih radnica.


Drugom delu panela pridružiće se aktivistkinja udruženja „Astra“, Ivana Radović, koja se zalaže za rad i zaštitu prava seks radnica.


Učesnice panela „Seks rad i mediji- zašto (ne) danas?” će nam govoriti o zakonskim modelima legalizacije seks rada i o terminološkoj razlici između seks rada i prostitucije. One će nam takođe dati odgovor na vrlo bitno pitanje: Koje društvene okolnosti su dovele do zanemarivanja ove teme? Tatjana Vojtehovski je 1995. godine vodila emisiju „Stavovi“ u kojoj su gostovale Merlinka i Sanela. Merlinka i Sanela bile su transeksualne prostitutke. Vjeran Miladinović Merlinka je ubijen.

Nekada je bilo moguće napraviti emisiju koja će ići uživo i u kojoj će javno govoriti deklarisane transeksualne prostitutke. Merlinka i Sanela su iskreno govorile o svom životu, hrabro i bez ustručavanja, govorile su o onome o čemu mi svi ćutimo – o različitosti, marginalizovanosti i nevidljivosti.


Danas, 22 godine kasnije, o ovoj temi se ne priča ili se o njoj govori samo u aktivističkim i akademskim krugovima. Oni kojih se to najviše tiče ćute, a kada žele da pričaju - bivaju ućutkivani. Ovim panelom, mi, studenti Škole medijske pismenosti, želeli bismo da im damo glas.


Ne postoji konsenzus oko terminologije kada je u pitanju prostitucija / seks rad. Različite feminističke i teorijske struje pristupaju ovom pitanju na različite načine. Vreme je da za pitanje konsultujemo ne udžbenike, već one kojih se to direktno tiče. Njihov je glas jedino relevantan.

Facebook
Facebook

Godine 1995, trans* seks radnice/prostitutke dobile su medijski prostor da javno govore, da bi ubrzo opet postale nevidljive. Vreme je da nevidljive ponovo učinimo vidljivima.