Slobodna ljubav: Da li je zaista slobodna?
Privatna arhiva

Film je svetsku premijeru imao ove godine na filmskom festivalu u Torontu u selekciji „Otkrića“, gde su se prikazivala ostvarenja koja su, po oceni selektora, „budućnost svetske kinematografije“. Prikazan je i na filmskom festivalu u San Sebastijanu u takmičarskom delu programa. Srpska producentkinja Jelena Mitrović čini deo međunarodnog filmskog produkcijskog tima iz Srbije, Rumunije i Belgije. Scenario je napisan na osnovu istoimenog romana Adriana Skiopa, koji i tumači jednu od glavnih uloga u filmu.


Ivana Mladenović je mlada rediteljka koja je rođena u Kladovu. Posle godinu dana provedenih na Pravnom fakultetu u Beogradu, napušta studije, seli se u Bukurešt i upisuje režiju. Po završetku studija odlučuje da živi i stvara svoja dela u glavnom gradu Rumunije. Iako na ovim prostorima ima malo žena koje se uspešno bave ovim poslom, Ivana je do sada snimila tri kratka filma: „Milky Way”, „Pizza Love” i „Afterparty”, kao i dugometražni dokumentarni „Ugasi svetlo, koji je dobio glavnu nagradu na filmskom festivalu u Sarajevu, 2012. godine.


Povodom ovogodišnjeg FAF-a, predsednik Saveta festivala Srđan Golubović istakao je da „savremeni autorski film crpi teme i energiju iz svakodnevnog života, sveta koji okružuje autore, društvenih okolnosti i fenomena koji određuju njihove živote, živote njihovih bližnjih, kao i sredine u kojoj žive.” Skoro svaki film na ovogodišnjem festivalu bavi se temom otuđenosti, usamljenosti, poteškoćama u komunikaciji sa okolinom i predrasudama. Od ovih tema ne odstupa ni Ivanin film.


U intervjuu za časopis Cineuropa, ona ističe da je, snimajući film „Ugasi svetlo” u kome se govori o bivšim robijašima koji pokušavaju da se prilagode društvu, primetila kako siromaštvo izaziva kriminal i nasilje, gde se stvara opasan krug iz koga nije lako izaći. Tom temom nastavlja da se bavi i u filmu „Vojnici. Priče iz Ferentarija“.


Film prati priču o Albertu koji izlazi iz zatvora nakon 14 godina i teškoćama kroz koje prolazi kako bi se prilagodio socijalnom životu. On živi u Ferentariju, romskom, ozloglašenom i najugroženijem predgrađu Bukurešta. U takvo okruženje će se obreti i Adi, koji piše doktorsku disertaciju o takozvanim manelama, popularnoj romskoj muzici u Rumuniji. Između njih dvojice će se razviti ljubavna priča, praćena sumnjama, posesivnošću, svađama, kockanjem i prilagođavanjem. Bez obzira na pitanja koje film pokreće, on nije obojen političkom konotacijom, već je ovo romantična priča o slobodnoj ljubavi između dve osobe.


Ivana Mladenović je pokazala veliku hrabrost baveći se ovakvim, pomalo klaustrofobičnim i nepopularnim temama, te je ovo svakako jedan od filmova koji treba pogledati na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma. Projekcije filma će biti u sredu 29. novembra u 10 sati i u četvrtak 30. novembra u 22 časa u Domu omladine.