Slobodna Zona otvara se 1. novembra u Beogradu!
Filmski festival Slobodna zona

Slobodna Zona ove godine ima i nove snage u selektorskom timu. Mladi autori, montažerka Jelena Maksimović i reditelj Ivan Bakrač odabrali su deset dugometražnih filmova za regionalnu selekciju a u međunarodnoj selekciji za nagradu stručnog žirija takmičiće se 15 filmova po izboru dugogodišnje selektorke Slobodne Zone Branke Pavlović. Novitet je i revijalna selekcija od 12 kratkih filmova u regionalnom programu. Publika će kao i do sada moći da pogleda i 5 filmova iz selekcije 14+. 


Tu je i bogat prateći program: 5 specijalnih projekcija, Master Class, Noćni razgovori i dnevni govorni program Na kafi sa autorima.


Stručni žiri će dodeliti nagrade za Najbolji angažovani film u Regionalnoj i Međunarodnoj konkurenciji. Nagradu za Najbolji film u okviru selekcije 14+, dodeliće srednjoškolski žiri - Slobodna Zona Junior. Već tradicionalna Nagrada publike festivala Slobodna Zona, biće dodeljena filmovima koji su tokom festivala ostavili najsnažniji utisak na posetioce.


Ovogodišnji program Slobodne Zone obuhvatiće preko 40 igranih i dokumentarnih, kratkih i dugometražnih ostvarenja iz čitavog sveta.

Morten Travik i Uġis Olte stižu tamo gde je retko ko pre njih bio i na iznenadjujuće suptilan način beleže sudar ideologija i kultura ali i pokušaj istinskog kontakta između članova ex-jugoslovenske art rok grupe i njihovih domaćina. Ono što ih povezuje je holivudski mjuzikl „Moje pesme, moji snovi“ koji je i dan danas izuzetno popularan u obe Koreje.

Ulaznice za film Dan Oslobođenja, mogu se kupiti na biletarnicama Sava Centra i Eventima. Ulaznice za otvaranje festivala u Novom Sadu dostupne su na biletarnici Kulturnog centra Novi Sad.