Smederevo: Svetlost je i muzika

FOTO: Patos Smederevo

„Večeras će se održati prvi koncert novoformiranog orkestra „Svetlost“, što je ujedno i prvi program ovog Omladinskog centra od njegovog otvaranja“, rekao na početku programa Miljan Guberinić, direktor „Patosa“, omladinskog pozorišta koji je deo Omladinskog kulturnog centra (OKC) . „Od novembra je svetlost i muzika, a Smederevo je sada dobilo još jednu svetlost“.

Ljubitelji klasike su nešto više od sata imali priliku da uživaju u kompozicijama Hačaturijana, Mocarta, Korsakova... U prepunoj sali OKC „Svetlost“, više od 100 ljudi stiskalo se da čuje kako zvuče smederevski srednjoškolci, studenti i mladi profesori muzike koji su od skoro i članovi Omladinskog orkestra.

Okrkestar je formiran na inicijativu profesorke viole Jelene Ugrinić koja, nakon koncerta, nije uspela da sakrije oduševljenje. „Vrlo mi je drago što sam videla toliki broj ljudi“, prenela je Jelena svoje utiske. „Zadovoljna sam što smo, posle samo tri meseca, uspeli da održimo celovečernji koncert“.

Jelena_Ugrini.jpg
FOTO: Jelena Ugrinić

Jelena je pohvalila članove orkestra, ali i rekla da će nakon koncerta nastaviti sa vežbanjem i radom. Naglasila je i da je uspeh mladog orkestra to što su uspeli da okupe publiku svih generacija: od dece do starijih Smederevaca.

EU%20GIF.gif

Koordinator omladinskog pozorišta „Patos“ Dušan Vulić rekao je za iSerbiu da sala Refleksioni ugao verovatno nikada do sada nije videla toliko posetilaca. „Ovo je prvi javni program i koncertom ovog orkestra najavljujemo muzički program“, rekao je Dušan. „Svake nedelje od sada ćemo ovde imati priliku da slušamo lokalni bend Planet caravan, napravićemo nešto drugačiju atmosferu od ove“.

Omladinski orkestar „Svetlost“ najavljuje još koncerata, još klasične muzike, kao i proširenje. „Drago mi je što mladi vole da slušaju klasičnu muziku“, rekla je Jelena Ugrinić, ujedno i dirigentkinja orkestra. „Nadam se da ćemo promeniti neke stvari vezane za kulturu i da će obratiti pažnju na kulturne događaje i na dobru muziku. Mi zato i postojimo, da bismo edukovali mlade i pružili im više kulturnih manifestacija“.

Omladinski_orkestar.jpg
FOTO: Patos Smederevo

Iz Omladinskog kulturnog centra najavljuju nastupe plesnih grupa, takozvane „Igranke svetlosti“, pozorišni program, a od aprila i tematski programi koji će obuhvatati i bioskopski program, izložbe, muziku, pozorište i ples.

Omladinski kulturni centar „Svetlost“ nastao je na prostoru nekadašnjeg kultnog smederevskog bioskopa „Svetlost“ koji ne radi od 2008. godine. Okuplja sedam udruženja iz različitih sfera umetnosti, a za tri meseca postojanja okupio je preko stotinu korisnika kroz radionice .

Jovana je vesela devojka čiji je jedini cilj da vas nasmeje i zabavi.

Pročitajte i:

Jedno putovanje kroz svet snova...
CEZASM: Sa promocije izdanja
Muzej Republike Srpske gostuje u Beogradu